Nederlandse politie en justitie mogen met een bevel bij telecom-, internet- en hostingaanbieders gegevens opvragen voor strafrechtelijk onderzoek. Aanbieders zijn wettelijk verplicht mee te werken aan het verstrekken van deze gegevens. In het publieke debat ontstaan steeds vaker vragen over het aantal informatieverzoeken dat politie en justitie doet bij aanbieders. Branchevereniging Nederland ICT vindt dat het de taak van de overheid is om over deze verzoeken transparant te zijn en wil niet dat iedere provider voor zich cijfers hierover bekend maakt.
Nederland ICT meent dat de juiste afweging tussen transparantie en opsporingsbelangen alleen door de overheid zelf te maken is. Dit zou volgens de branchevereniging niet bij de bedrijven moeten worden neergelegd. Nederland ICT roept daarom de overheid op om met een jaarlijks transparantierapport te komen.
Belemmeren opsporingswerk
Aanbieders mogen volgens de wet geen informatie bekend maken over individuele verzoeken van opsporingsdiensten. De overheid heeft daarnaast in antwoord op Kamervragen een dringend appèl gedaan op de sector om geen geaggregeerde cijfers bekend te maken, om te voorkomen dat opsporingsbelangen worden doorkruist. Bedrijven in de sector willen juist open zijn over wat er met klantgegevens gebeurt. Het bedrijfsleven kan echter niet inschatten wanneer transparantie opsporingswerk belemmert. Dat kan alleen de overheid, zo meent Nederland ICT.
De maatschappij vraagt volgens de branchevereniging om meer inzicht in welke mate de overheid informatie opvraagt van burgers. Aangezien het gaat om informatieverzoeken ten behoeve van de opsporingstaak van de overheid, heeft alleen de overheid het overzicht over de gevraagde informatie en de belangen die hierbij spelen. Transparantie in deze helpt volgens Nederland ICT het vertrouwen in de werkwijze van de overheid.
Verantwoord communiceren
Als de overheid zelf niet open is over deze informatie, en tegelijkertijd wel telecom-, internet en hostingaanbieders oproept tot geheimhouding, brengt de overheid bedrijven in een lastige positie. Nederland ICT vraagt de overheid daarom om te onderzoeken hoe de transparantie hierover op verantwoorde wijze kan worden verbeterd. Onderdeel hiervan zou de publicatie van een transparantierapport kunnen zijn, waarin de overheid zelf ieder jaar het aantal informatieverzoeken van opsporingsdiensten bij het bedrijfsleven bekend maakt.
Lees ook