Managed hosting door True

Draadloos internet mogelijk schadelijk voor bomen

 

Bomen blijken schade te ondervinden van de straling van draadloos internet, zo blijkt uit recent onderzoek van enkele Nederlandse universiteiten. Dit schrijft het Belgische Data News.

Bomen blijken schade te ondervinden van de straling van draadloos internet, zo blijkt uit recent onderzoek van enkele Nederlandse universiteiten.

De TU Delft, TNO, de Nederlandse gemeente Alphen aan den Rijn en Wageningen Universiteit hebben de bevindingen gepubliceerd van een onderzoek naar onverklaarbare afwijkingen op bomen in Alphen aan den Rijn, zo schrijft Webwereld. Virussen of speciale bacterieën bleken niet de oorzaak te zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat de ziekteverschijnselen zich voordoen in de hele westerse wereld. In Nederland blijkt 70 procent van alle bomen in het stedelijk gebied dezelfde symptomen te vertonen. Vijf jaar geleden was dat nog maar 10 procent.

De onderzoekers wijzen nu naar twee mogelijke oorzaken. De eerste is draadloos internet, en die hebben de onderzoekers ook kunnen reproduceren. "In een klimaatruimte zijn essen en verschillende kruidachtige planten gedurende drie maanden blootgesteld aan zes stralingsbronnen (accesspoints) met frequenties variërend van 2412 tot 2472 MHz en een vermogen van 100 mW EIRP, op 50 cm tot 300 cm afstand", citeert Webwereld het onderzoek. "Eerste waarnemingen wijzen op een negatief effect op de gezondheid van essen. Bladeren in de buurt van de stralingsbronnen vertoonden aan het einde van de onderzoeksperiode ‘loodglansachtige effecten' die het gevolg blijken te zijn van het afsterven van de boven- en onderepidermis van de bladeren. De ‘loodglans' wordt opgevolgd door verdroging en afsterven van een deel van het blad."

Toch laten de onderzoekers de weg open naar een tweede mogelijke verklaring, naast elektromagnetische straling: ultrafijn stof. Dat is zo klein dat het bij organismen naar binnen kan dringen en de afwijkingen kan stimuleren.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3662377). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.