Managed hosting door True

Ict-systeem helpt caissière bij leeftijdscontrole

 

Een ict-terminal gekoppeld aan het kassasysteem moet slijterijen en supermarkten helpen bij leeftijdscontroles. De Hollandse Exploitatie Maatschappij (HEM) ontwikkelde daartoe Ageviewer. Volgens de HEM wordt het systeem inmiddels bij twintig slijterijen en supermarkten gebruikt.

Ageviewer bestaat uit een terminal met twee camera's die is gekoppeld aan het kassasysteem. Deze camera's worden geleverd door Axis. Als een product waarbij leeftijdscontrole nodig is, bijvoorbeeld alcohol, wordt gescand, dan wordt via een ongedeelde, beveiligde verbinding, contact gelegd met een callcenter in Breda. Daar verschijnt een live-stream beeld van de klant op het scherm van een callcentermedewerker. Die controleert of de klant oud genoeg is en geeft wel of geen toestemming.

Als de callcentermedewerker twijfelt, dan moet de klant bij de tweede camera zijn legitimatiebewijs laten zien. De transactie wordt pas goedgekeurd als de callcentermedewerker denkt dat de klant oud genoeg is en toestemming heeft gegeven. Dit hele proces duurt vier seconden, aldus de HEM.

Privacy is belangrijk geweest bij de ontwikkeling van het systeem, zegt HEM-directeur Sander Sciarone. ‘De beelden worden versleuteld verstuurd. Ook worden de beelden niet opgeslagen.' Daarnaast is het controlecentrum alleen toegankelijk voor medewerkers.

Waterdicht
Volgens de HEM is het systeem 98 procent waterdicht. Dat heeft het bedrijf laten onderzoeken door de Universiteit van Twente. ‘Bij de controle door de caissière wordt in een kwart van de gevallen het product toch gekocht door een persoon die daar eigenlijk te jong voor is', zegt Sciarone.

De makers van Ageviewer hebben ook nagedacht om het controleproces te automatiseren. Dan is daar geen medewerker meer voor nodig. ‘Dat is lastig, omdat een van de voorwaarden van het systeem is dat de beelden niet in de database worden opgenomen. Daarnaast werkt deze software eigenlijk alleen goed voor mensen boven de dertig door de biometrische opbouw. En dat betekent dat je de groep klanten waarvoor het systeem vooral nodig is, niet kunt controleren.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3384467). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.