Managed hosting door True

2009: 21 opmerkelijkste uitspraken in Computable

 

'Bij welke reorganisatie werk jij?', vraagt Computable-columnist Jacob Spoelstra regelmatig aan collega-ict'ers. Met alle ontslagen was het afgelopen jaar er één om niet licht te vergeten. Behalve over reorganisaties werd veel gesproken over de rol van ict'ers in het algemeen en die van de vrouwelijke ict'er in het bijzonder. 'Ict'ers zijn communicatief gezien vaak onbedoeld horken.' Een overzicht van de opmerkelijkste uitspraken van het jaar.

'Het is een andere crisis vergeleken met die van 2003 en 2004. Dat was een andere crisis, omdat die ontstond door de ict. De ict-sector zat op een hele hoge top en had daarna een gigantische neergang. Dat voelt veel groter. Dit is weliswaar ook een crisis, maar een minder grote.' Algemeen directeur Henk Broeders van dienstverlener Capgemini.

 'Ik ga geen mensen ontslaan. We werven minder agressief aan de onderkant en zijn erg selectief met het compenseren van het natuurlijk verloop.' Algemeen directeur Wilbert Kieboom van Logica half februari 2009. Nog geen twee weken later komt uit dat zijn bedrijf medewerkers in proeftijd ontslaat. In mei schrapt de dienstverlener driehonderd banen en in november nog eens vijftig.

'Vaak zijn grote personeelsreducties vooral noodzakelijk door falend management. Als management moet je anticiperen op de veranderingen in de economie. We hebben te laat ingegrepen en ontwikkelingen niet goed voorspeld. Ik zie het als het besturen van een olietanker: je moet constant om je heen kijken.' Directeur Bas Burger van telecombedrijf BT Nederland, waar honderd banen verdwenen.

De grootste klappen vallen volgend jaar pas. Ze zullen vermoedelijk vooral vallen bij hardwareleveranciers, pure resellers van hardware (...) Ook consultancybedrijven zullen echt moeten uitblinken om positieve resultaten te blijven behalen.' Financieel analist Ramon Schuitevoerder van Mazars Berenschot over de Computable 100, de lijst van financieel krachtigste ict-bedrijven.

‘Er wordt gedumpt bij het leven. We noemen geen namen, maar ze zitten hier in de zaal.' Computable Award winnaar VX Company over ict-dienstverleners die personeel tegen extreem lage tarieven plaatsen bij klanten.

'Ongeveer 15 procent van de ict'ers in Nederland is actief op zoek naar een andere baan. Die proberen wij met deze grappige actie aan te spreken', zegt marketingmanager Paul Hassels Mönning van Fujitsu Services in maart tijdens een ludieke wervingsactie aan de poort van de concurrent. Vlak voor de kerstdagen van 2009 laat het bedrijf weten tweehonderd medewerkers te ontslaan.


Over ict en ict'ers
'Veel projecten zijn te ambitieus. De projecten hebben vaak last van politiek populisme. (...) Uit mijn aanvullende onderzoek blijkt dat de overheid niet over de juiste managementinformatie beschikt om de projecten goed te beheren. Daarnaast hebben vooral langlopende projecten last van het feit dat er iedere vier jaar een nieuw politiek veld is.' Ferdinand Griesdoorn in zijn masterthesis over informatiemanagement bij de rijksoverheid.

'Ik ben geen gelovige. Open source software gebruik ik alleen als ik het beter vind dan gesloten software. Ik geloof vooral in open standaarden, die zorgen ervoor dat open source een kans krijgt.' Frans Nauta, die als ambassadeur open source en open standaarden onderwijs- en zorginstellingen moet informeren over het plan Nederland Open in Verbinding.

'Er zijn twee toekomstscenario's: ofwel het intelligente netwerk wordt een uitbreiding op de menselijke intelligentie, ofwel de technologie ontwikkelt zich tot een nieuwe superieure 'soort', in de terminologie van Darwin. Die soort kan een eigen leven gaan leiden en de mens uiteindelijk overheersen.' Professor Gerard van Oortmerssen van Universiteit Tilburg.

'De projectgroep nam risico's om het ict-systeem toch te implementeren. Eigenlijk kan het niet, maar het moet. Die risico's moeten op het hoogste niveau worden afgewogen.' Staatssecretaris Jan Kees de Jager neemt onder meer de ict-afdeling van de Belastingdienst op de schop.

'Ik ga minimaal een keer per dag van de glijbaan. Het is echt een groot ding, wel zo'n vier meten hoog. Je kunt zo heerlijk je hoofd even leeg maken.' Algemeen directeur Simon de Koning van dienstverlener Pecoma.

'Ict'ers zijn communicatief gezien vaak onbedoeld horken. Ze gebruiken veel verkleinwoordjes en hebben het over een ‘routertje' en een ‘switchje' waardoor zij klanten niet duidelijk maken dat dit cruciale onderdelen van een oplossing zijn.' Miriam van de Laak van trainingsbureau One2train over de sociale vaardigheden van ict'ers.

Over vrouwen in de ict
'Waarschijnlijk spreekt het niet alle vrouwen aan om met vrijwel alleen maar mannen te werken. Verder zal het 'nerd-stigma' niet helpen en ik denk dat er veel vrouwen zijn die liever niet de hele dag achter de computer zitten.' Miriam van Olst, een van de weinige vrouwelijke Sharepoint-experts in Nederland.

'Als vrouw in de top ben je eigenlijk een excuustruus. Ik ben ervoor dat er kpi's op het aannemen van vrouwen gezet worden. Nu is het beleid erg soft en heeft het derderangs-prioriteit.' Jitka Beukenkamp, lid van het management team van dienstverlener Logica.

'Ik geloof niet in het glazen plafond dat zoveel ict-vrouwen zou belemmeren hogerop te komen. Ik denk dat het voor een groot deel in ons hoofd zit.' Information Officer Anneke Burger-Tebbens Torringa van verzekeraar Ohra bij het in ontvangst nemen van de Women in IT Manager Award.

‘Ik dacht laatst voor een zaal vrouwen te staan. Bleken het systeembeheerders met een paardenstaart te zijn.' Computable-columnist Jacob Spoelstra.

En verder...
'We're all in the right industry.' CEO Steve Ballmer van Microsoft tijdens de presentatie van Windows 7 in het Haagse World Forum.

'Nortel is voor een schijntje verkocht.' Algemeen directeur Kees Griffioen van Nortel Enterprise Solutions Nederland over de verkoop van zijn bedrijf aan branchegenoot Avaya.

‘ERP is dood. Nu SAP nog en iedereen is gelukkig.' Columnist Jacob Spoelstra tijdens de uitreiking van de Computable Award.

'Het kwam door een bug. Ik heb indirecte aanwijzingen gegeven dat er iets niet klopte. Daar is niets mee gedaan.' Frauderende administrateur Rob Z. maakte ICT Automatisering in Barendrecht 2,3 miljoen euro afhandig.

'De grote naam schept verwachtingen: een grote onderneming, grote budgetten, financiële buffers. Maar we zijn een startende onderneming.' Operationeel directeur Peter Latenstein van dienstverlener Pink Elephant, dat inmiddels is gefuseerd met branchegenoot SSB-ict.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3200160). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.