Vooral gemeenten kunnen meer open source software en open standaarden gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV). 'Er zijn gemeenten die het goed doen', zegt staatssecretaris Frank Heemskerk. 'Overall zien we alleen dat er nog veel moet gebeuren om gemaakte afspraken over het verhogen van het gebruik van open standaarden en open source te implementeren.' Het programmabureau tikte bijvoorbeeld eerder de gemeenten Utrecht en Anna Paulowna op de vingers omdat die expliciet vroegen naar Windows.
Ministeries hebben het actieplan NOiV voor gemiddeld 64 procent gerealiseerd, blijkt uit het onderzoek. Andere overheden, bijvoorbeeld waterschappen, provincies en gemeenten, zijn volgens het programmabureau goed op weg, maar kunnen nog meer doen. 'Blijkbaar hebben we de voordelen nog niet overtuigend genoeg gebracht', zegt Heemskerk. 'Hiervoor gaat NOiV de komende tijd nog wat actiever met mede-overheden samen optrekken.'
Het Rijk gebruikt meer dan tweehonderd pakketten van open source software. Deze software wordt vooral gebruikt 'onder de motorkap', bij besturingssystemen, databasemanagementsystemen en webservices. Linux, Apache, MySQL en Firefox worden steeds vaker gezien als standaard, schrijft het programmabureau. De overheid gebruikt steeds meer open source contentmanagementsystemen en ook de browser Firefox wordt steeds vaker ingezet.
Open Office
Open Office staat niet in de lijst met software die vaak wordt toegepast. Dat er nog geen grootschalige implementaties van de open werkplek zijn, komt door de complexiteit van de werkplek, aldus NOiV.
De reden dat overheidsinstanties nog niet grootschalig overschakelen naar open source software of open standaarden, komt doordat zij de interdepartementale samenwerking verkiezen boven het gebruik van de software. 'De keuze wordt elders gemaakt en de deelnemende gemeenten volgen de gemaakte keuze', schrijven de onderzoekers. Volgens staatssecretaris Heemskerk heeft het ook een andere reden. 'Ook staat de vrees voor hoge transitiekosten overschakeling naar open source nog te veel overheden in de weg.'
ACTIEPLAN NEDERLAND OPEN IN VERBINDING (NOIV)
In december 2007 werd het actieplan ‘Nederland in open verbinding' door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan van PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Heemskerk wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.