Managed hosting door True

'Groene IT is een kwestie van kansen'

 

Het milieu is een kwestie voor iedereen geworden en allang niet meer het alleenrecht van de 'geitenwollensokkenbrigade'. Wessel Graatsma, ceo van Green Data Systems, dringt er dan ook op aan dat resellers zich zo snel mogelijk over deze kwestie buigen. Sterker nog, hij ziet groene it als dé kans voor resellers om veel te verdienen.

Niet iedereen weet dat de ict-sector wereldwijd verantwoordelijk is voor twee procent van de CO2-uitstoot, aldus cijfers van onderzoeksbureau Gartner. De ict-sector is daardoor vergelijkbaar met de luchtvaartindustrie. Groene it is een begrip geworden met vele aspecten. Het gaat bijvoorbeeld om de werkwijze bij de productie van de apparatuur, het gebruik van voor het milieu belastende materialen en recycling. Een ernstig probleem waarvoor groene it oplossingen probeert te vinden is de data-explosie. Als een bedrijf zich met een groen label kan onderscheiden, betekent dat bijvoorbeeld dat het de gegevensgroei beheersbaar houdt.
Volgens Graatsma kan groene it een onderscheidende factor worden in het kanaal. Graatsma: "En de tijd dringt. Ook IDC zegt al dat fabrikanten en hun partners ‘meer moeten doen' op dit gebied. Streven naar het keurmerk Green IT Provider is een begin. Green Data Systems en zijn partners laten met dit keurmerk zien dat ze structurele maatregelen nemen om de milieu-impact en het energieverbruik van ict bij bedrijven en instellingen te beperken. Green IT Provider vormt een landelijk dekkend netwerk, zodat er altijd een partner met kennis van zaken in de buurt is."

Specialist
Value-added distributeur Green Data Systems (GDS) begon in 2004, naar eigen zeggen als eerste groene-ict-distributeur. Het portfolio van Green Data Systems omvat namen als Hitachi BladeServers en Data Storage, CommVault, Lefthand Networks, Brocade en Quantum. Graatsma wilde al eerder de groene kant op, maar het bestaande Nederlandse it-kanaal bood hem daartoe niet de gelegenheid."Een milieuvriendelijke ict-distributeur bestond nog niet. Nu, vier jaar later, is zijn bedrijf actief in Nederland, België en Duitsland. Green IT kan als zakelijke tool gebruikt worden om de ict-kosten omlaag en de effectiviteit omhoog te brengen. Overheden geven verder een pusheffect met verschillende regulaties en wetten waar bedrijven zich aan moeten houden. Er is dus vraag naar advies en implementatie op dit gebied", aldus Graatsma. Voor nieuwe resellers in de groene it is eerste marktkans hun bestaande klantenbestand. Nieuwe klanten kunnen worden aangetrokken door deskundige ‘groene' resellers. "Dit is een heel gevarieerde markt", zegt Graatsma. Daarbij komt dat ict-ondersteuning op maat een welkome uitdaging is voor de reseller die zich wil onderscheiden en tegenwoordig een veelvoorkomende eis bij eindgebruikers.

Betrokken
Het Green IT Provider Program van GDS biedt volgens Graatsma kennisoverdracht, eindgebruiker- en resellerworkshops, hulp bij ontwikkeling van nieuwe projecten, presales en consultancy, certificering, gebruik van marketingmateriaal, toegang tot de Green Vendor en The Green Grid, de tool Green Scan en marktontwikkeling via seminars, shows, pr en speciale campagnes zoals Start Saving. Graatsma legt uit: "De meeste van deze tools zijn er om onze partners te helpen meer business te creëren. Wij zijn actief betrokken bij de internationale milieuwereld van wetenschappers, overheden en fabrikanten, maar vooral ook van potentiële eindklanten. Het spreekt vanzelf dat wij op die manier veel leads voor onze partners generen en aan hen doorspelen."
Specifieke kansen van Green IT liggen op een aantal hot topics onder resellers: thin provisioning, virtualisatie, data-deduplicatie en energiekostenverlaging. Graatsma: "De Green Scan van GDS die kan worden uitgevoerd door een reseller geeft bijvoorbeeld een nauwkeurig rapport over het ict-systeem bij de eindklant, een analyse van hoe ‘groen' dat is en advies wat de klant zou kunnen doen aan nieuwe investeringen of om bestaande investeringen te optimaliseren."

Groene Storage en Servers
Binnen het portfolio van Green Data Systems staan groene storage en servers centraal. Graatsma: "Zo bieden wij Servers voorzien van ingebouwde virtualisatie.
In 2005 is de Enterprise Server Groep van Hitachi gestart met Blade Servers in Japan. In 3 jaar tijd heeft Hitachi gevestigde merken als HP en IBM naar de 2e en 3e plaats verwezen. Sinds kort zijn de Hitachi Blade Servers ook verkrijgbaar in Europa en in de Benelux".

BladeSymphony Servers van Hitachi richt zich op data center klanten, waar BladeSymphony met ingebouwde virtualisatie de meeste effectieve virtualisatie oplossing biedt die op dit moment in de markt wordt geboden. Het biedt klanten een alternatief op ‘third party' software oplossingen, hierdoor kan overhead aanzienlijk dalen, terwijl het beheer veel eenvoudiger wordt en de performance toeneemt.

BladeSymphony met ingebouwde virtualisatie loopt voorop in de markt voor virtualisatie. Deze technology van Hitachi zal tot verdere groei in de blade markt leiden. Ingebouwde virtualisatie samen met de ‘mix- en match' mogelijkheden van BladeSymphony staan de gebruiker toe om met Intel Xeon processor- en Itanium processor-powered blades in het zelfde chasis te werken. Dit geeft gebruikers een enorme uitbreiding aan vrijheid en opties om hun ‘Enterprise-class' omgeving in te richten en te optimaliseren.

"De Hitachi BladeSymphony servers presteren maar liefst 25% beter en verlagen energie verbruik tot wel 30%. Hierdoor past Hitachi BladeSymphony perfect in een Green IT strategie", aldus Wessel Graatsma.

"Het is een unieke kans voor klanten en resellers die zich op basis van innovatie, betrouwbaarheid en kwaliteit willen onderscheiden. Wij bieden o.a. ondersteuning in de vorm van partner-en certificatie programma's, deal registratie programma's en onze green scan. Bovendien bieden wij bescherming van investeringen en een betere Return On Investment (ROI) voor zowel klanten als resellers".

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2721984). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.