Managed hosting door True

'Positie ceo obstakel bij ASMI'

 

Handen schudden

De positie van bestuursvoorzitter Chuck del Prado vormt volgens ingewijden het belangrijkste obstakel bij de pogingen van chipmaker ASMI en zijn belager Hermes, een activistische aandeelhouder, om een compromis te bereiken. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

Achter de schermen proberen beide partijen tot een overeenkomst te komen, zodat het kort geding voor de Ondernemingskamer van dinsdagmiddag kan worden afgeblazen. Dit weekeinde zijn er suggesties uitgewisseld.

Aanleiding is dat het Britse pensioenfonds Hermes chipmachinebouwer ASM International (ASMI) voor de rechter heeft gedaagd. Volgens de aandeelhouder, die wil dat het zittende bestuur vertrekt, is de beschermingsconstructie die ASMI heeft opgebouwd illegaal. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) overweegt om ook juridische stappen te nemen tegen de chipmachinefabrikant. 

Hermes, dat 15 procent van de aandelen van ASMI in handen heeft, eist dat de chipmachinefabrikant de beschermingswal afbreekt die het heeft opgeworpen om zich te beschermen tegen activistische aandeelhouders.

Een aantal grote investeerders, waaronder Hermes en het Amerikaanse hedgefonds Fursa, wil de bestuursvoorzitter en een aantal bestuursleden van ASMI naar huis sturen na tegenvallende financiële resultaten. Om dat tegen te gaan heeft ASMI preferente aandelen verstrekt en ondergebracht in een speciale stichting van bevriende aandeelhouders. Zo moet  via een meerderheidsbelang worden tegengegaan dat het bestuur wordt weggestemd. Volgens de leden van de stichting is het wegsturen van het bestuur niet goed voor de continuïteit van het bedrijf.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2555654). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.