Managed hosting door True

EU: niet onder indruk 'koerswijziging' Microsoft

 

De beslissing van Microsoft om interoperabiliteit en open-source initiatieven te omarmen, wordt erg kritisch onthaald door de Europese Commissie.

"Microsoft heeft in het verleden al vier keer een gelijkaardige aankondiging gedaan, zonder tastbaar resultaat", reageert de woordvoeder van eurocommissaris Nellie Kroes. "De nieuwe aankondiging doet niets af aan Microsofts praktijken in het verleden, en heeft geen impact op het mededingingsonderzoek naar interoperabiliteit waar we nu mee bezig zijn."

Ook de internationaal erkende Microsoft-specialiste Mary Jo Foley van ZDNet spaart haar kritiek niet. "Dit is intussen de zoveelste keer dat Microsoft zegt zijn protocollen en API's te zullen delen", schrijft ze op haar blog. De dame gaat er van uit dat de 'knieval voor de Europese Commissie' juist bedoeld is als lobby-actie om Microsofts Office Open XML documentformaat volgende week geaccepteerd te krijgen door de standaardenorganisatie ISO.

De it-sector neemt intussen een afwachtende houding aan. Linux, de open source concurrent van Windows, zou zeker zijn voordeel kunnen doen met de aangekondigde koerswijziging van Microsoft. "Regulatoren en concurrenten dwingen Microsoft als het ware om het geweer van schouder te veranderen", reageerde James Zemlin, directeur van de Linux Foundation.

Opvallend is dat de koerswijziging er komt juist op het moment dat Microsoft Yahoo tracht over te nemen. Het gaat om een superbelangrijke deal, die op de voet gevolgd wordt door antitrust autoriteiten wereldwijd. En de EU neemt in zulke zaken steevast een harder standpunt in dan de Amerikaanse overheid.

"Om de deal met Yahoo rond te krijgen, moet Microsoft de Europese regulatoren er van overtuigen dat het bedrijf zijn strategie op het vlak van interoperabiliteit daadwerkelijk veranderd heeft, en dat het zich niet langer gedraagt als een monopolist", vertelde directeur Ken Wasch van de Software and Information Association aan de New York Times. "De aankondigingen moeten ook in het licht daarvan gezien worden."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2360113). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.