Managed hosting door True

CO2-uitstoot van datacenters erg hoog

 

De uitstoot van CO2 van datacenters is gelijk aan die van de vliegtuigindustrie. Door weinig ruimte, geen high-density servers en een groter wordend energieverbruik zal de uitstoot van CO2 van datacenters de komende vijf jaar alleen maar groter worden, voorspelt Gartner.

Een kwart van de CO2-uitstoot in de ict-industrie wereldwijd komt door het energiegebruik van data centers. Dat schrijft Gartner in zijn laatste rapport. De ict-industrie is verantwoordelijk voor 2 procent van de CO2-uitstoot wereldwijd. En daarmee zit het op één lijn met de uitstoot van de vliegtuigindustrie.

"Het cijfer komt er beter uit dan de uitstoot van pc's en monitoren, die verantwoordelijk zijn voor 40 procent van de uitstoot in de ict-industrie, maar het cijfer groeit sterker en de concentratie is veel hoger", zegt Rakesh Kumar, vice-president bij Gartner. Hij vindt dat bedrijven veel meer aandacht moeten hebben voor de co2-uitstoot van hun datacenter.

Weinig ruimte

Er zijn drie redenen waarom de CO2-uitstoot in datacenters zo hoog is, zegt Kumar. "Er is te weinig ruimte - in ieder geval niet genoeg om high-density servers te plaatsen - en een steeds groter wordend energieverbruik en hitteontwikkeling. Deze drie factoren beïnvloeden ook de kosten van het gebruik van een datacenter."

Bij een groot deel van de organisatie is de infrastructuur (servers, opslag en netwerken) de afgelopen drie jaar sterk gegroeid. En dit zal de komende vijf jaar jaarlijks sterk groeien. Tel daarbij op dat in diezelfde periode weinig nieuwe datacenters gebouwd zullen worden. Dat betekent dat er weinig ruimte in datacenters overblijft.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2165639). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.