Managed hosting door True

Spanning binnen Atos over schamel loonbod loopt op

 

Steeds meer personeelsleden van Atos Nederland, verdeeld over de onderdelen Techfoundations en Eviden, willen dat vakbond FNV namens hen onderhandelt met de gezamenlijke directie over arbeidsvoorwaarden. Directe aanleiding is het volgens hen schrale loonbod van 1,75 procent per 1 juli dat op tafel ligt.

Veel medewerkers zijn woedend over de voorgestelde loonsverhoging van slechts 1,75 procent, dat als inflatiecorrectie niet serieus valt te nemen. Zeker ook gezien de verhoging in andere landen waar Atos-medewerkers wel een fatsoenlijker correctie krijgen, zoals in België (11 procent), Duitsland (8,5 procent) en Engeland (7 procent). Bovendien zou Atos opdrachtgevers in Nederland een tariefsverhoging van tien procent in rekening hebben gebracht. Wat ook steekt, is de riante vertrekregeling van een recent afgezwaaide manager. 

In andere landen zijn de werknemers sterker vertegenwoordigd en gelden er juridisch betere arbeidsvoorwaarden, stelt Ger Klinkenberg van vakbond FNV. Maar de bestuurder merkt dat onder het Atos-personeel in Nederland het besef groeit dat er gezamenlijk druk moet worden uitgeoefend om een directie op andere gedachten te krijgen. 'Bij onze laatste informatiesessie zaten 470 mensen in de call. Dat is een forse groei in vergelijking met de keer er voor. Medewerkers benaderen hun collega's ook actief om aan te haken, ook al zitten ze bij een klant. Hoe groter de groep, des te beter kun je de druk opvoeren.'

Klinkenberg krijgt ook verzoekschriften van Atos-medewerkers om namens hen met de directie te onderhandelen over een beter salaris en arbeidsvoorwaarden. Vooralsnog zonder resultaat. Een overleg tussen de vakbond en de directie leverde vorige week niets op. Volgens de FNV-bestuurder houdt de directie de boot af en wil zij eerst de ondernemingsraadverkiezingen bij de nieuwe onderdelen Techfoundations en Eviden afwachten. Die zijn pas na de zomer, al ontkent de directie dat zij het overleg over het loonbod op de lange baan wil schuiven, aldus Klinkenberg.  

Voor veel Atos-werknemers zijn de lonen al ruim tien jaar bevroren. De ondernemingsraad en centrale ondernemingsraad zijn zwaar teleurgesteld in de directie en bezinnen zich op verdere acties.

Outsourcing

In Nederland werken in 2.700 mensen bij Atos, van wie 1.550 bij Eviden en 1.150 bij Techfoundations. Het is al een tijdje onrustig bij de Nederlandse vestiging, kortgeleden nog vanwege nieuwe outsourcingsplannen. Atos wil de mainframetak ontmantelen en het werk overhevelen naar Polen. Daarmee staan zo'n dertig banen van met name oudere werknemers op de tocht.

Ondanks een petitie van de FNV en het betrokken personeel om dit besluit terug te draaien of op z'n minst te vertragen, bleek uit een recente informatiesessie dat de directie dit niet van plan is. Saillant detail is volgens ingewijden dat Atos Poolse medewerkers aan het inwerken is die ouder zijn dan de huidige mainframebeheerders in Nederland.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7531933). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.