Managed hosting door True

Fonds van 15 miljoen Nederlandse quantum-startups

 

Euro

Quantum Delta NL lanceert een investeringsfonds om Nederlandse startups in quantumtechnologie al in een vroeg stadium te ondersteunen. Dit QDNL Participations heeft de beschikking over een pot van vijftien miljoen euro. Het fonds helpt ook wetenschappers hun technologie om te zetten in spin-offs.

Quantum Delta NL is de aanjager van de ontwikkeling van quantumhardware en -software en een onderliggend ecosysteem in Nederland. De coördinator kreeg hiervoor in 2021 615 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. Vijftien miljoen daarvan wordt nu gestopt in QDNL Participations. Die helpt startups en spin-offs met investeringen tot anderhalf miljoen euro.  

Daarnaast biedt het fonds vijftigduizend euro aan teams die veelbelovende quantumtechnologieën ontwikkelen, voordat ze zelfs maar zijn opgericht als een bedrijf. Via een zogeheten Safe-note-overeenkomst (‘simple agreement for future equity’) wordt deze financiering later omgezet in aandelen wanneer de startup gereed is om verder te gaan als een bedrijf.  

To infinity and beyond

Naast het fonds lanceert Quantum Delta NL nog een nieuw ondersteuningsprogramma: Infinity. Dit programma is niet verbonden aan een specifieke universiteit en biedt advies over hoe wetenschappers hun onderzoek op de juiste manier, met de juiste partners, commercieel kunnen maken. Daarbij krijgen ze toegang tot het Infinity-netwerk van zo'n achthonderd investeerders wereldwijd, waaronder QDNL Participations.  

Eind januari kwam Quantum Delta NL met zijn tweede uitvraag voor wetenschappelijk quantumonderzoek, in samenwerking met NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), in het kader van het programma Quantumtechnologie. In totaal is er 42 miljoen euro gereserveerd voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie, over een looptijd van zeven jaar. Voor de tweede ronde is 10,4 miljoen euro beschikbaar gesteld. In de eerste ronde (5,3 miljoen) zijn eind vorig jaar zestien onderzoeksvoorstellen gehonoreerd.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7477266). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.