Managed hosting door True

Ict-branche komt met plan tegen tekort aan ict'ers

 

Met een gezamenlijk aanvalsplan hopen diverse ict-brancheverenigingen het chronisch tekort aan opgeleide ict'ers te verhelpen. Belangrijk onderdelen ervan zijn de promotie van en (bij)scholing op ict-thema's op scholen, makkelijkere zij-instroom en vergroting van de diversiteit. Het plan werd gisteren overhandigd aan minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

NLdigital, Dutch Data Center Association, Dutch Cloud Community, Fiber Carrier Association en Cyberveilig Nederland stelden het Aanvalsplan Chronisch Tekort ICT’ers (pdf) op. De organisaties maken zich zorgen over het grote tekort aan ict'ers.

Dit tekort leidt in veel sectoren van de maatschappij tot problemen, of het nu gaat om de zorg, het onderwijs of de overheid. Volgens de organisaties zijn twee op de drie ict'ers niet werkzaam in de ict-sector, maar in sectoren die digitale technologie gebruiken. Eind 2021 zouden 638.000 mensen een baan in de ict hebben.

Groene en Digitale Banen

De rijksoverheid deelt de zorgen over het tekort aan ict'ers en maakte het al eerder onderdeel van haar Actieplan Groene en Digitale Banen. Het aanvalsplan dat de brancheorganisaties gisteren presenteerden, draagt bij aan het plan van de overheid.

De organisaties roepen op om interventies die het bedrijfsleven wil inzetten, door te voeren. 'Als branches slaan wij de handen ineen en vragen we de overheid dan ook om hier een gelijk aandeel in te nemen. Samen moeten we de organisatie opzetten en financieren om goede voorbeelden naar voren te halen en de bewezen initiatieven op te schalen.'

Aanvalsplan

V.l.n.r.: Stijn Grove (Dutch Data Center Association), Jos de Groot (directeur Digitale Economie van het ministerie van EZK), Emily Glastra (NLdigital), minister Micky Adriaansens (EZK), Petra Oldengarm (Cyberveilig Nederland), Erik Bais (Dutch Cloud Community) en Andrew van der Haar (Fiber Carrier Association).

Het Aanvalsplan Chronisch Tekort ICT'ers kent de volgende pijlers.

  1. Promotie van keuze voor ict en technische beroepen: vanaf jonge leeftijd interesse voor zulke beroepen kweken;
  2. Scholing van primair onderwijs tot beroepsonderwijs en universiteiten: werken aan digitale geletterdheid, stimuleren van duaal onderwijs (zoals leerwerkplekken), meer focus op mbo-opleidingen;
  3. Noodzakelijke cultuurverandering: vergroten van de diversiteit door het opleiden en werven van meer vrouwen, meer focus op vaardigheid in plaats van opleiding, openstellen voor neurodiverse mensen en vluchtelingen, meer bijscholing, ruimte voor deeltijdwerk;
  4. Zij-instroom uit andere sectoren en landen: omscholing bevorderen, openstaan voor internationaal talent;
  5. Regionale aanpak: mkb'ers aansluiten op lokale en regionale samenwerkingsverbanden.
Het Aanvalsplan is hier als pdf te vinden.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7466491). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.