Managed hosting door True

Jonge werknemers in techsector vrezen ontslag

 

Carrière

Bijna drie op de vier Nederlandse jongeren in de technologiesector zijn onzeker over hun baan. Daarbij verwacht een krappe derde zijn job te verliezen in de aankomende recessie. Nog meer beginnende werknemers zien hun carrière-plan in duigen vallen. Circa zestig procent zegt dat de economische teruggang van invloed zal zijn op de ontwikkeling van hun loopbaan.

Dat blijkt uit het Europees onderzoek ‘Young Generation in Tech’, dat in opdracht van hr-platform HiBob en investeerder Eight Roads onder tweeduizend jongeren in de techsector is gedaan. 

Jongere werknemers dreigen hun liefde voor de sector te verliezen door slechte werkrelaties, angst voor ontslag, ontoereikende compensatie en een gebrek aan duidelijke loopbaanontwikkeling, aldus het onderzoek. ‘En dat terwijl deze sector er prat op gaat dynamisch, opwindend en plezierig te zijn.’ De onderzoekers concluderen dat bedrijven meer moeten letten op de loopbaanontwikkeling van hun werknemers. Ook belangrijk is het opbouwen van positieve relaties op de werkvloer als ze willen voorkomen dat hun beste talent de sector verlaat.

Lage arbeidstevredenheid

Bijna een derde van de ondervraagde twintig- tot dertigjarigen zegt dat hun huidige baan niet aan hun verwachtingen voldoet, wat leidt tot een lage arbeidstevredenheid. Dit treft vooral de jongere leeftijdsgroep (20-25 jaar). Ook laat dertig procent optekenen dat zij hun werkplek niet zouden aanbevelen aan vrienden of familie. Als oorzaken noemden zij een gebrek aan duidelijke loopbaanontwikkeling, een ontoereikende beloning en een gebrek aan goede relaties met hun managers.

Promotie is de belangrijkste drijfveer voor Nederlandse jongeren. Veertig procent overweegt naar een ander bedrijf te verhuizen als ze daar een betere titel of promotie krijgen. De gedreven ambitieuze jonge generatie die in de techsector belandt, wil groeien in hun carrière of kansen krijgen om zich verder in de sector te ontwikkelen.

Compensatie is minder belangrijk voor jonge Nederlandse techneuten: een kwart zou vanwege een hogere beloning van baan wisselen. Bij het zoeken naar een baan wordt vooral gekeken naar het toekomstpotentieel van een bedrijf en baanzekerheid. Belangrijke arbeidsvoorwaarden zijn het budget voor leren en ontwikkelen, flexibele werktijden en een vierdaags werkmodel.

Millennials

Het onderzoek werd gedaan onder ruim tweeduizend Gen Z en Millennials die werken in tech-startups en ondernemingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Spanje, het VK en Zweden. De steekproef omvatte zowel technische als niet-technische functies in engineering en productmanagement, marketing, sales, operations en C-Suite-posities.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7443704). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.