Managed hosting door True

Utrecht stevent af op groot tekort aan ict’ers

 

Het aantal ict-banen in de regio Utrecht groeit tot 2026 met zo’n 12 procent van de huidige 75.000 naar 84.000 banen. Als er niks gebeurt, ontstaat er een groot tekort op de nu al krappe arbeidsmarkt. Daar komt nog bij dat er op dit moment sprake is van een mismatch. Ict’ers die net van de opleiding komen, voldoen vaak niet aan de gevraagde eisen van werkgevers.

Dat blijkt uit cijfers van U-Tech Community en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) Utrecht. Beide partijen onderzochten de ict-arbeidsmarkt en maken op basis van hun cijfers allerlei plannen voor de ondersteuning van de ict-arbeidsmarkt.

Op dit moment zijn tien procent van alle banen in de regio Utrecht ict-banen. Het gaat om zo’n 75.000 banen. Door de digitale transformatie die in de coronaperiode flink is versneld, zal dat aantal banen de komende jaren groeien tot 84.000 in 2026.

Eind 2021 stonden er zo’n 4350 ict-vacatures open. Dat is zo'n 16,3 procent van het aantal landelijk openstaande ict-banen. Door outsourcing en detachering gaat het deels om ‘verborgen krapte’, stellen de organisaties.

Plannen

Om de huidige en aanstaande tekorten aan te pakken, wordt een aantal maatregelen genoemd. Voor de korte termijn zijn dat onder meer het benaderen en opleiden van 'onbenut arbeidspotentieel', ook omscholingsprogramma en de opzet van een campus waar vraag en aanbod elkaar kunnen vinden, worden genoemd.

Voor de langere termijn gaan U-Tech Community en ROM investeren in lesprogramma’s op scholen. Die moeten het vak van ict’er onder de aandacht brengen en het imago van het vak verbeteren.

U-Tech Community heeft zich tot doel gesteld om in 2026 bij te hebben gedragen aan het opleiden, bijscholen, omscholen, aantrekken en vasthouden van 15.000 ict’ers in de regio Utrecht. Deze is onderverdeeld in Gooi- en Vechtstreken, Midden-Utrecht en Amersfoort.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7344872). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.