Managed hosting door True

Bonden bieden NLdigital petitie betere cao ICK aan

 

V.l.n.r.: Hans Korver (De Unie), Tamara Westerink (CNV Vakmensen) en Ger Klinkenberg (FNV) met hun petitie voor een betere cao ICK (foto: Rik Sanders).

FNV, CNV Vakmensen en De Unie hebben vanochtend op het kantoor van brancheorganisatie NLdigital in Breukelen een petitie aangeboden, ondertekend door ruim zeshonderd medewerkers in de ick (informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebranche). Die voelen zich ondergewaardeerd door hun werkgever en vinden de geboden loonsverhoging van 2,3 procent voor de nieuwe, eenjarige cao ondermaats.

De onderhandelingen over een nieuwe eenjarige cao ICK voor 2022 liepen afgelopen december vast toen NLdigital Werkgeversvereniging een eindbod presenteerde dat volgens de bonden 'volstrekt onder de maat was'. FNV, CNV Vakmensen en De Unie willen een loonsverhoging van 3,8 procent in plaats van de door NLdigital voorgestelde 2,3 procent voor de ongeveer vijfduizend medewerkers in de branche. Zij wijzen er op dat het niet zo kan zijn dat werknemers er uiteindelijk in loon iets op vooruitgaan, maar alsnog flink moeten inboeten aan koopkracht vanwege de hoge inflatie.

Vandaag gaan de partijen weer om tafel. Om hun eisen kracht bij te zetten, overhandigden bestuurders van FNV, CNV Vakmensen en De Unie vanochtend voorafgaand aan de vergadering de petitie 'Jij verdient meer loon!', ondertekend door 633 werknemers uit de sector. FNV-sectorbestuurder Ger Klinkenberg merkte tijdens de overhandiging aan Hans Keukelaar, (interim)voorzitter en onderhandelaar van NLdigital Werkgeversvereniging, op dat voor het eerst in de geschiedenis van de cao ICK een petitie wordt overhandigd. ‘Dat er in deze branche zo veel animo was om deze petitie te ondertekenen, kan de werkgever niet negeren.'

Keukelaar vatte de petitie positief op en noemde het een bewijs dat de cao ICK leeft onder werknemers. 'Dat is ook voor NLdigital van belang. En het is mooie reclame voor de bonden.' Tamara Westerink, bestuurder bij CNV Vakmensen, benadrukte dat gezien de onzekere tijd die is aangebroken door de oorlog in Oekraïne het wenselijk is snel tot een akkoord te komen.

Niet bewegen

Naast een hogere salarisverhoging zetten de bonden in op een minimumloon van veertien euro per uur, dat geldt vanaf een leeftijd van achttien in plaats van twintig jaar. Ook pleiten zij voor afspraken over een goede thuiswerkregeling, duurzame inzetbaarheid van personeel (scholing) en het vergoeden van reistijd. Punten waarop de werkgever tot nu toe niet wilde bewegen, aldus het drietal.

De cao ICK is bedoeld voor bedrijven uit de hardwaresector. Het merendeel van de leden van de NLdigital Werkgeversvereniging valt er onder; denk aan grote bedrijven als Ericsson, Ricoh, Canon, Xerox en HP. Maar ook diverse kleinere bedrijven en zogeheten volgers hanteren de cao ICK: dat zijn bedrijven die de overeenkomst wel overnemen maar niet rechtstreeks meepraten aan de onderhandelingstafel.

Begin vorig jaar sloten de NLdigital Werkgeversvereniging en FNV-ICT, De Unie en CNV Vakmensen een akkoord voor de ICK-cao van 2021. Hierin was een aangepaste loonafspraak overeengekomen voor bedrijven die (extra) zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. De vakbonden konden toen, in de corona-omstandigheden, daarmee leven.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7325434). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.