Managed hosting door True

Pink Elephant stoot Ctrl Improve van de troon

Gemiddeld eindcijfer stijgt explosief naar een 8,87

 

Pink Elephant Education moest de afgelopen twee jaar nog Ctrl Improve en Ictivity Training op zijn troon toelaten, maar in 2021 zit de opleider er weer zelf. Het scoorde met een gemiddeld eindcijfer van een 9,67 drie honderdste meer dan Ctrl Improve, waardoor laatstgenoemde dit jaar één stapje terug moet doen. Dit blijkt uit het opleidersonderzoek dat Enigma Research in opdracht van Computable heeft uitgevoerd.

Het opleidersonderzoek is voor de vierde keer gehouden en na drie verschillende nummers één is de eerste winnaar, die uit 2018, nu weer het populairst. Pink Elephant Education zakte in het gemiddelde eindcijfer wel iets ten opzichte van vorig jaar, maar wist nog wel net Ctrl Improve voor te blijven. En dat is knap, want de gehele opleidersmarkt wordt veel beter beoordeeld dan vorig jaar. Waar opleidend Nederland vorig jaar nog gemiddeld een 8,20 van ict’ers kreeg, daar steeg dit eindcijfer dit jaar door naar een 8,87. Wat daarin opvalt is dat digitaal lesgeven het hoogst beoordeelde onderdeel is, waardoor de conclusie getrokken kan worden dat de coronatijd de ict-opleiders geen windeieren heeft gelegd.

Pink Elephant Education

Opleiders: top 20

Klik hier voor het overzicht

Maar terug naar Pink Elephant Education. In 2018 voerde Pink Academy nog het opleidersonderzoek aan. Eind 2020 werd Pink Elephant overgenomen door Broad Horizon, een overname waar de opleidingentak niet toe behoorde. Die ging zelfstandig verder en opereert nu onder de naam Pink Elephant Education. En niet zonder succes, want het scoort met een 9,67 nu de hoogste positie in het opleidersonderzoek van Computable en Enigma Research.

Het eindresultaat van alle deelnemers aan het opleidersonderzoek komt tot stand op basis van vijftien onderzoeksgebieden. Bij vier van deze vijftien komt Pink Elephant Education als eerste uit de bus. Het bedrijf scoort het hoogst met de actualiteit van de lesstof en het inspelen op actuele ontwikkelingen, de opgedane vaardigheden sluiten aan op de vraag uit de markt, het aansluiten van het onderwijs op de praktijk en de toetsingsmogelijkheden. Op vijf andere gebieden behaalt Pink Elephant Education een tweede of derde plek.

Ctrl Improve en Fast Lane Benelux

Winnaar van vorig jaar Ctrl Improve eindigt in 2021 als tweede in het opleidersonderzoek. Net als de nummer één zag ook de nummer twee zijn gemiddelde eindcijfer iets teruglopen, maar dit was nog steeds genoeg om tweede te worden. De 33 beoordelingen zorgden voor een eindcijfer van een 9,64. Ctrl Improve wist twee lijstjes te winnen, het werd het hoogst beoordeeld voor de mate waarin er digitaal getoetst wordt en de mate van flexibiliteit van de opleider om in te spelen op de persoonlijke behoefte van student/trainee/cursist.

De nummer drie dit jaar is Fast Lane Benelux. De opleider uit Utrecht eindigde vorig nog als negende en maakt dus een flinke sprong omhoog. In 2020 kreeg het nog een 8,89 als gemiddeld eindcijfer, dit jaar neemt dit toe tot een 9,57. Dit eindcijfer komt mede tot stand door het feit dat Fast Lane vier keer eerste wordt op deellijstjes. Het wordt het hoogst beoordeeld voor het lesaanbod en opleiden tot interessante/relevante functies, het niveau van de docent(en)/trainer(s), de variatie in online en/of klassikaal aanbod en de waarde van het diploma of certificaat.

Improve Quality Services en Master it Training

Improve Quality Services valt net buiten de top drie en moeten ten opzichte van vorig jaar ook nog eens een plekje inleveren. Toch zal het trainingshuis uit Eindhoven, dat onderdeel is van ICT Group, niet ontevreden zijn met het resultaat. Het eindcijfer stijgt namelijk van een 9,48 naar een 9,54. Improve Quality Services wist niet één deellijstje te winnen, maar is wel terug te vinden in alle vijftien top tien’s.

De top vijf wordt afgesloten met Master it Training, een nieuwkomer in de lijst ten opzichte van vorig jaar. Nou ja, een nieuwkomt, Master it Training ontbrak vorig jaar op de lijst, maar werd in 2019 vierde en negende in 2018. Waar het in 2019 nog een 8,68 als gemiddeld eindcijfer kreeg, daar doet het twee jaar later met een 9,52 het beduidend beter. De variatie in online en/of klassikaal aanbod en het aansluiten van het onderwijs op de praktijk springen het meest in het oog, op beide deellijstjes weet de opleider een derde plek te bereiken.

Top tien en overige winnaars

Ook de rest van de top tien weet dit jaar trouwens hoger dan een negen te scoren in het opleidersonderzoek. Van zes tot en met tien eindigen respectievelijk Ictivity Training, Sogeti, Quint Academy, IT Management Group (ITMG) en Vijfhart IT-opleidingen. Van deze vijf partijen weet echter alleen Sogeti een deellijst te winnen, het staat eerste in de mate waarin digitaal les gevolgd kan worden.

Info Support eindigt dit jaar als veertiende, maar het wist wel twee deellijstjes te winnen. Dit is op basis van de prijs-kwaliteitverhouding en de bereikbaarheid van de docent(en)/trainer(s). Pluralsight heeft de beste locatie qua bereikbaarheid en reistijd en Udemy tot slot wordt geroemd om zijn online (24/7) beschikbaarheid van leermiddelen.

Onderzoeksgebieden en topics

Rapport

Zo zien de rapportcijfers van de Nederlandse ict-opleiders eruit:

9,19 - De mate waarin digitaal les gevolgd kan worden
9,08 - Online (24/7) beschikbaarheid van leermiddelen
9,04 - Niveau van de docent(en)/trainer(s)
8,93 - Bereikbaarheid van de docent(en)/trainer(s)
8,92 - Actualiteit van de lesstof en het inspelen op actuele ontwikkelingen
8,92 - De mate waarin digitaal getoetst wordt
8,92 - De waarde van het diploma of certificaat
8,90 - Locatie van de opleider (bereikbaarheid, reistijd)
8,88 - Lesaanbod en opleiden tot interessante/relevante functies
8,79 - De opgedane vaardigheden sluiten aan op de vraag uit de markt
8,76 - De variatie in online en/of klassikaal aanbod
8,71 - De toetsingsmogelijkheden
8,70 - Het aansluiten van het onderwijs op de praktijk
8,67 - De mate van flexibiliteit van de opleider om in te spelen op de persoonlijke behoefte van student/trainee/cursist
8,59 - Prijs-kwaliteitverhouding

Dit jaar zijn alle deelnemers aan opleidersonderzoek dus beoordeeld op vijftien verschillende gebieden. Dit gaat dus over basale zaken als het lesaanbod, de actualiteit van de lesstof, het niveau van de docent(en)/trainer(s), de prijs-kwaliteitverhouding, de waarde van het diploma of certificaat, et cetera. Dit jaar zijn er ook wat andere zaken onderzocht die meer inspelen op de brug tussen theorie en praktijk en de digitale mogelijkheden richting hybride onderwijs en digitale toetsing. Dit alles levert dus vijftien keer een top tien op. Net als voorgaande jaren hebben we weer een gemiddeld eindcijfer per deelgebied bepaald om de actuele status van desbetreffende onderwerp te kunnen bepalen voor dat specifieke aspect.

Ook hebben we de respondenten in het opleidersonderzoek gevraagd naar de ict-onderwerpen waar zij zich mee bezighouden in hun dagelijkse werk en/of waarvoor ze geschoold zijn/worden. Dit levert in totaal 28 keer een lijstje op met de beste opleider in dat specifieke topic. De rangschikking wordt bepaald op basis van het aantal respondenten ten opzichte van het totaal respondenten van de ict-opleider en ten opzichte van het markttotaal. Deze percentages worden gekoppeld aan de gemiddelde eindscore van de ict-opleider om zo de onderlinge verhoudingen te bepalen. Op een vergelijkbare manier hebben we dit ook voor vier verschillende opleidingsniveaus gedaan. Bij deze laatste blijkt dat de meeste opleidingen en trainingen op hbo-niveau gegeven worden.

Als we kijken naar de hoeveelheid trainingen die gevolgd worden op specifieke topics, dan zien we een duidelijke top drie. 136 respondenten hebben namelijk een opleiding of training gedaan die gerelateerd was aan security. Het mag bijna geen verrassing zijn dat Security Academy deze lijst aanvoert. Het topic security wordt op de voet gevolgd door cloud computing/virtualisatie. 135 respondenten volgden hierin een opleiding of training en Microsoft Academy komt als beste/belangrijkste uit de bus. Ook het topic agile/scrum is met 132 respondenten populair, Ctrl Improve wordt hier de nummer één.

Meeste respondenten

Aan het opleidersonderzoek hebben in totaal 730 mensen meegedaan. Zij hebben in totaal negentig organisaties beoordeeld. Global Knowledge kreeg by far de meeste respondenten, maar liefst 151 mensen beoordeelde deze opleider. Met een gemiddeld eindcijfer van een 8,84 komt deze ict-opleider er opvallend goed van af. In totaal 64 mensen beoordeelde de IT Management Group, met een eindcijfer van een 9,09 tot gevolg. Ctrl Improve volgde met 33 respondenten.

Het opleidersonderzoek vindt tegelijkertijd plaats met het werkgeversonderzoek. Hierin bevraagt Computable ict’ers die werkzaam zijn bij ict-organisatiesen niet-ict-organisaties over zaken als salaris, werkcultuur en secundaire arbeidsvoorwaarden. Beide delen vormen dus het gehele werkgeversonderzoek. Het onderzoek met de ict-organisaties is hier terug te vinden, die met de niet-ict-organisaties is hier terug te vinden.

Dit artikel verscheen ook in Computable #5, jaargids Computable Career Guide.

Onderzoeksverantwoording Enigma Research

Enigma Research

Computable-lezers die het afgelopen jaar een ict-gerelateerde opleiding, training en/of cursus hebben gevolgd zijn uitgenodigd om hun ict-opleider te beoordelen. In het onderzoek wordt onder andere de mate van tevredenheid over het lesaanbod, de actualiteit van de lesstof en de waarde van het diploma of certificaat in kaart gebracht. Uiteraard wordt ook naar de tevredenheid over de ict-opleider in zijn totaliteit gevraagd. Computable heeft bij Enigma Research het verzoek gedaan om het onderzoek uit te voeren. Uiteindelijk hebben 730 personen de vragenlijst volledig ingevuld.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7260754). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.