Managed hosting door True

Staalkaart UWV toont baankans bij beroepen

Ict is kansrijk segment in arbeidsmarkt

 

Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) laat in een index zien welke beroepen weinig, voldoende en goede baankansen bieden. Dat geeft richting aan mensen die op zoek moeten naar ander werk of willen nadenken over omscholing. Veel ict-banen zijn kansrijk, aldus het UWV.

Volgens het UWV zijn er momenteel 54 beroepen waarin werk vinden lastig is. Dit geldt niet alleen voor beroepen die door corona zijn geraakt, zoals in de horeca, de cultuursector of de reisbranche. Het gaat ook om beroepen in de administratieve sector die door digitalisering en automatisering worden bedreigd. Het uitvoeringsinstituut wijst op bibliotheekmedewerkers, grafisch vormgevers en beroepen in de administratieve sector, zoals voor ondersteunende secretariële en administratieve functies. 

Betere perspectieven

"Ict is een van de kansrijke segmenten"

Doordat het in deze beroepen lastiger zal zijn om snel werk te vinden, wil het UWV werkzoekenden tonen dat er baanmogelijkheden zijn in beroepen met betere perspectieven op werk. Daarbij gaat het in totaal om 182 kansrijke beroepen, verdeeld over vijftien segmenten.

Ict is een van de kansrijke segmenten, met als onderverdeling 'middelbaar beroepsniveau/gespecialiseerd vakmanschap' (ict-servicedeskmedewerkers) en 'hoger/wetenschappelijk beroepsniveau'. In deze laatste categorie schaart het UWV een hele trits aan functies, uiteenlopend van business-intelligence (bi)-specialisten, data scientists, ontwikkelaars en softwaretesters, tot aan netwerkbeheerders, programmeurs, securityspecialisten en experts in geografisch informatiesystemen. Voor deze beroepen geldt wel dat er vraag is naar specifieke kennis en vaardigheden.

Leerwerk-loketten

Werkzoekenden kunnen bij Leerwerk-loketten van het UWV terecht met vragen over hun loopbaan, te volgen opleidingen en arbeidsmarktkansen in hun regio.

De gevolgen van de coronacrisis op de werkgelegenheid zijn vooralsnog relatief beperkt door de omvangrijke steunpakketten van de overheid om banen te behouden. In januari keerde UWV 289.000 werkloosheidsuitkeringen uit. Daarvan worden 5914 gerekend tot de ict-beroepen; een stijging van 0,1 procent ten opzichte van december 2020. UWV verwacht dat het aantal ww-uitkeringen dit jaar met zo’n 100.000 zal oplopen tot iets onder de 400.000.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7142786). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.