Managed hosting door True

Aart Jochem (PGGM) wordt eerste ciso Rijk

Nieuwe functie moet coördinatie op informatiebeveiliging verbeteren

 

Aart Jochem

Aart Jochem wordt vanaf 1 november de eerste chief information security officer (ciso) Rijk. Hij is momenteel ciso en hoofd Security & Quality Office bij pensioenfonds PGGM en brengt veel relevante ervaring met zich mee. Aan Jochem de taak om de coördinatie wat betreft de informatiebeveiliging binnen de rijksoverheid structureel te verbeteren.

De ciso Rijk moet voor de rijksoverheid het boegbeeld van informatiebeveiliging en privacybeleid worden. Vorig jaar kondigde minister Ollongren (BZK) deze nieuwe functie aan. Ze deed dit nadat de Algemene Rekenkamer had geconstateerd dat de rijksbrede coördinatie op informatiebeveiliging kon worden versterkt.

Elk ministerie heeft zijn eigen chief information security officer en de ciso Rijk moet zorgen voor rijksbrede samenwerking tussen hen en gaat het bestaande ciso-overleg voorzitten. Bij de uitvoering van zijn taken werkt hij nauw samen met de directie Digitale Overheid, de veiligheidsdiensten, de Rijksbeveiligingsambtenaar, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De ciso Rijk valt onder de directie Cio Rijk van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

PGGM en NCSC

Jochem is sinds eind 2016 ciso bij pensioenfonds PGGM. Hij is er verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid, beschikbaarheid en integriteit van de technologie achter de pensioenadministratie en het asset management. Hij draagt ook verantwoordelijkheid voor het kwaliteitsmanagementsysteem en het business continuity management, meldt hij op LinkedIn.

Voordien was Jochem bijna vijf jaar hoofd Monitoring and Response bij het NCSC. Hij was betrokken bij de oprichting van het centrum en bij de transitie vanuit Govcert.nl. Bij deze voorganger van het NCSC gaf Jochem leiding aan het Incident Response-team. In deze functie kreeg hij onder meer te maken met de Diginotar-crisis, waarbij hackers in 2011 honderden valse ssl-certificaten uitgaven.

Jochem was ook betrokken bij de eerste nationale cybersecuritystrategie. Eerder werkte hij bij Capgemini en Rijkswaterstaat. Vanaf 1986 studeerde hij Elektrotechniek (Computerarchitectuur en Digitale Technieken) aan TU Delft. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7060108). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.