Managed hosting door True

Centric moet oud-topman Schrijver vijf ton betalen

Tweede kostbare rechterlijke uitspraak tegen Centric in een week

 

rechter rechtszaak rechtbank

Opnieuw heeft ict-dienstverlener Centric een rechtszaak tegen een van zijn oud-directieleden verloren. Het techbedrijf moet bijna vijf ton betalen aan voormalig commercieel directeur Hans Schrijver. De kantonrechter in Gouda besliste gisteren dat Schrijver recht heeft op transitie- en schadevergoedingen, een bonus over 2018, opgebouwd vakantiegeld en niet-opgenomen vakantiedagen.

De rechtszaak ging over het ontslag van Hans Schrijver, tot kortgeleden de commercieel directeur van Centric en uitvoerend bestuurder van Centric Holding. Centric-eigenaar Gerard Sanderink raakte in juli 2019 gebrouilleerd met hem. Dit gebeurde na een bestuurlijke crisis in het Goudse bedrijf, vanaf eind 2018. De crisis had meerdere aanleidingen, zowel in de persoonlijke als zakelijke sfeer. Het leidde ertoe dat Sanderink zich meer met de dagelijkse bedrijfsvoering bezighoudt en zich laat adviseren door personen van wie velen de deskundigheid betwijfelen.

Vorige week speelde een vergelijkbare rechtszaak, tussen voormalig detacheringsdirecteur Pieter van der Stoel en Centric. De rechter bepaalde dat Centric Van der Stoel ongeveer vierhonderdduizend euro moet betalen.

Op non-actief

Uit de beschikking van de rechtbank blijkt dat Sanderink Schrijver in eerste instantie had gevraagd om als enige directielid aan te blijven, toen de overige directeuren waren opgestapt of ontslagen. Later bedacht de excentrieke ict-ondernemer zich en stelde hij Schrijver op non-actief. De commercieel directeur zou informatie over gebeurtenissen bij Centric naar de pers hebben gelekt, zonder goedkeuring een risicovol contract bij De Nederlandsche Bank hebben binnengehaald, interne betalingen vanuit Centric aan zusterbedrijf Strukton hebben tegengehouden en jaarrekeningen te positief hebben gepresenteerd. 

Schrijver was het niet eens met de schorsing zoals door Centric voorgesteld en weerlegt de aantijgingen. Volgens hem gebeurde de schorsing op onterechte gronden en na onzorgvuldig handelen. In het najaar leek het erop dat Sanderink en Schrijver een schikking hadden getroffen, waardoor een rechtszaak niet nodig zou zijn. Uiteindelijk was de schikking van de baan, wat zaak alsnog nodig maakte.

Verwijtbaar

De rechtbank stelt Schrijver nu in het gelijk en meent dat Centric verwijtbaar heeft gehandeld. Hierdoor heeft de gewezen commercieel directeur recht op een transitievergoeding, een schadevergoeding, een bonus over 2018, uitbetaling van vakantiegeld en niet-genoten vakantiedagen tot januari 2020 en een vergoeding voor de gemaakte juridische kosten. Totaalbedrag: ruim 494.000 euro.

Schrijver was sinds 1997 in dienst bij Centric. Hij werkt inmiddels als commercieel directeur bij Cegeka. Bij deze Belgische ict-dienstverlener werken diverse andere topmensen afkomstig van Centric. Zo is oud-Centric-ceo Karim Henkens daar nu algemeen directeur, voormalig Centric-cfo Carolien van der Werf nu financieel directeur en voormalig Centric-directielid Ronald Plomp nu Director Customer Facing, allen dus bij Cegeka.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6889733). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.