Managed hosting door True

Nederlandse jeugd weinig interesse in ict-werk

Branchevereniging: jongeren hebben verkeerd beeld van werk en carrièremogelijkheden

 

Nederlandse jongeren hebben relatief weinig interesse in ict-beroepen. Ze komen weinig in aanraking met ict’ers en met ict-onderwerpen, waardoor ze een verkeerd beeld van het werk en de carrièremogelijkheden hebben. Dat concludeert ict-branchevereniging Comptia na wereldwijd onderzoek.

46 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 13 en 18 jaar overweegt nu of in de toekomst een baan in de ict. 42 procent van de jongeren neemt ict-werk juist niet of nog niet in overweging. Met deze cijfers lijken Nederlandse jongens en meiden minder enthousiast over ict dan jongeren elders in de wereld.

Wereldwijd overweegt gemiddeld 50 procent een ict-baan en 39 procent juist niet. 

Onvoldoende aandacht voor technologie

"Meiden zijn minder geneigd te willen werken in de ict"

Nederlandse jongeren hebben vaak het idee dat het lastig is om in de ict aan de slag te gaan. Uit het onderzoek blijkt dat vooral jongens vinden dat er op de middelbare school te weinig aandacht voor technologie is. Ze denken ook dat er in hun omgeving niet veel kans op een baan in de ict is.

De onderzoekers stellen vast dat ouders en leraren de jongeren niet veel aansporen om iets met technologie te doen. Dit is vooral het geval bij meiden, die daardoor minder dan jongens geneigd zijn te willen werken in de ict. Andere obstakels die de jongeren zien bij het werken in de ict-sector, zijn de hoge opleidingskosten, ongunstige balans tussen werk en privé en het ontbreken van begeleiding bij de keuze voor een ict-opleiding.

Aan de bak

Om de huidige en toekomstige tekorten op de arbeidsmarkt te beperken, ziet Comptia een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers, onderwijzers en beleidsmakers. Zij moeten aan de bak om het werken in de ict-sector voor jongeren in een beter daglicht te zetten.

De Computing Technology Industry Association (Comptia) is een wereldwijde branchevereniging voor de ict-industrie. De organisatie probeert meer bekendheid in de Benelux te krijgen. Zo werd in juni een regionale netwerkgemeenschap opgetuigd en was er vorige week een netwerkdag.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6839187). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.