Managed hosting door True

Oracle co-ceo Mark Hurd (62) overleden

Ict-veteraan Hurd legde al vorige maand zijn werkzaamheden om gezondheidsredenen neer

 

Ict-veteraan Mark Hurd is vrijdag op 62-jarige leeftijd overleden. De co-ceo van Oracle en voormalig topman van HP en NCR legde vorige maand zijn werkzaamheden om gezondheidsredenen neer. Oracle oprichter Larry Ellison maakte Hurds overlijden eerder vandaag bekend.

Volgens Ellison was Hurd een briljant en geliefd leider die bij Oracle op een persoonlijke wijze veel mensen wist te raken. Hurd was sinds september 2010 chief executive officer (ceo) bij het softwarebedrijf. Deze rol bekleedde hij samen met Safra Catz. Ellison nam Hurds taken waar, na zijn plotse terugtreden vorige maand.

Het ceo-duo Hurd-Catz wist cloud computing bij Oracle op de kaart te zetten. Vooral Ellison had eerder grote bedenkingen bij het concept cloud computing, maar Hurd bewees het tegendeel. Winst, omzet en aandeelwaarde van Oracle zijn de laatste jaren fors toegenomen, mede door de cloudpropositie van de multinational. 

Hewlett-Packard

Hurd was van 2005 tot 2010 ceo bij het toenmalige Hewlett-Packard (HP), destijds ‘s werelds grootste pc-fabrikant. Hij volgde er Carly Fiorina op, die opstapte uit onvrede over de fusie met Compaq. Vijf jaar later werd Hurd gedwongen op te stappen. De Amerikaan werd verdacht van seksuele intimidatie, iets wat onderzoekers uiteindelijk niet konden bewijzen. Het onderzoek bracht wel boven tafel dat de gewezen topman had gesjoemeld met onkostendeclaraties. Niet veel later haalde Ellison zijn vriend Hurd bij Oracle binnen als ceo.

Hurd begon zijn carrière in 1980 als verkoper bij National Cash Register, de fabrikant van kassasystemen die later NCR ging heten. In de 25 jaar dat hij er werkte, klom hij op tot ceo. Dit bleef hij twee jaar, voordat hij naar HP overstapte.

Mark Vincent Hurd werd geboren op 1 januari 1957 in Manhattan. Het is niet bekend waaraan hij op 18 oktober 2019 is overleden. Hij laat een vrouw en twee dochters na.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6820642). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.