Managed hosting door True

Rappe ontwikkelingen it oorzaak personeelstekort

 

Werven

Snel veranderende ontwikkelingen in programmeertalen, cloud, data, security en internet of things zorgen ervoor dat vraag en aanbod wat betreft kennis en ervaring in de ict niet goed op elkaar aansluiten. Dit blijkt uit een onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) over moeilijk vervulbare vacatures.

"Uit een ander recent onderzoek van het CBS blijkt dat ruim 30 procent van ict- en telecombedrijven met een personeelstekort kampt"

Volgens het uitvoeringsinstituut is zeker 70 procent van de ict-vacatures moeilijk in te vullen. Veelal wordt dat veroorzaakt door onvoldoende vakkennis bij doorgaans mbo-geschoolde sollicitanten, die zich relatief vaak aanbieden, ook voor langdurig openstaande hbo-functies.

Het UWV adviseert bedrijven dan ook te zoeken naar meer creatieve oplossingen om het probleem van het personeelstekort voor it-functies te lijf te gaan. Zo zouden ze nóg intensiever kunnen werven, functie-eisen kunnen aanpakken door bijvoorbeeld soepeler om te gaan met het opleidingsniveau en werkervaring, en arbeidsvoorwaarden nog aantrekkelijker maken. Ook zouden ze nog niet fulltime werkend personeel kunnen vragen of ze eventueel hun contracturen willen verruimen. Daarnaast zouden werkgevers kunnen werven onder andere doelgroepen dan ze doorgaans gewend zijn.

Andere onderzoek

Hoewel steeds meer jongeren inmiddels kiezen voor een hbo-studie informatica, verwacht bijvoorbeeld het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt dat het tekort aan hoogopgeleide ict’ers zeker nog tot 2022 aanhoudt. Een bijkomend probleem is dat veel hbo-instellingen en universiteiten kampen met een tekort aan ict-docenten, gezien er de afgelopen jaren onder meer een verschuiving heeft plaatsgevonden van docentenberoepen, natuurwetenschappers en materiaalkundigen naar ict-gerelateerde beroepsgroepen, zoals systeemanalisten en informatici. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6437028). © Jaarbeurs IT Media.

6,3


Lees ook


 

Reacties

Soepeler omgaan met het opleidingsniveau en werkervaring? In ons bedrijf zijn alle software-ontwikkelaars HBO+ of universitair geschoold. Kansloos om daar MBO-ers tussen te zetten. Wat wij doen is veel tijd en geld steken in opleiding, training, kennisdelen (internationaal) en continu leren om constant bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen. Dan kun je normale salarissen betalen want het is fun om in zo'n omgeving te werken. Verder hebben we een slimme mix van ervaren rotten (als het moet schrijven ze nog Fortran...) en jonge honden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.