Snel veranderende ontwikkelingen in programmeertalen, cloud, data, security en internet of things zorgen ervoor dat vraag en aanbod wat betreft kennis en ervaring in de ict niet goed op elkaar aansluiten. Dit blijkt uit een onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) over moeilijk vervulbare vacatures.
Volgens het uitvoeringsinstituut is zeker 70 procent van de ict-vacatures moeilijk in te vullen. Veelal wordt dat veroorzaakt door onvoldoende vakkennis bij doorgaans mbo-geschoolde sollicitanten, die zich relatief vaak aanbieden, ook voor langdurig openstaande hbo-functies.
Het UWV adviseert bedrijven dan ook te zoeken naar meer creatieve oplossingen om het probleem van het personeelstekort voor it-functies te lijf te gaan. Zo zouden ze nóg intensiever kunnen werven, functie-eisen kunnen aanpakken door bijvoorbeeld soepeler om te gaan met het opleidingsniveau en werkervaring, en arbeidsvoorwaarden nog aantrekkelijker maken. Ook zouden ze nog niet fulltime werkend personeel kunnen vragen of ze eventueel hun contracturen willen verruimen. Daarnaast zouden werkgevers kunnen werven onder andere doelgroepen dan ze doorgaans gewend zijn.
Andere onderzoek
Hoewel steeds meer jongeren inmiddels kiezen voor een hbo-studie informatica, verwacht bijvoorbeeld het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt dat het tekort aan hoogopgeleide ict’ers zeker nog tot 2022 aanhoudt. Een bijkomend probleem is dat veel hbo-instellingen en universiteiten kampen met een tekort aan ict-docenten, gezien er de afgelopen jaren onder meer een verschuiving heeft plaatsgevonden van docentenberoepen, natuurwetenschappers en materiaalkundigen naar ict-gerelateerde beroepsgroepen, zoals systeemanalisten en informatici.
Lees ook