Managed hosting door True

Blok: KPN ging bijna failliet door internetgekte

 

Eelco Blok

Eelco Blok zwaait na 35 jaar af bij KPN.

Eelco Blok is 18 april 2018 opgevolgd door de nieuwe ceo van KPN, Maximo Ibarra. In een video blikt de oud-topman terug op zijn 35-jarige loopbaan binnen het voormalige staatsbedrijf waar hij sinds 2011 ceo was.

Blok, die 1983 na zijn studie bedrijfskunde aan de slag ging bij PTT, zoals het bedrijf toen nog heette, herinnert zich dat er in die jaren een enorm tekort was aan telefoonaansluitingen. Klanten moesten soms maanden wachten voor ze konden bellen via een telefoonlijn.

Blok: ‘Er werd in die tijd denigrerend over het bedrijf gesproken, PTT: Putje graven, Tentje opzetten, Tukkie doen…’, haalt Blok aan. Het bedrijf werd gezien als een groep ambtenaren die aansluitingen aanlegde, niet als een bedrijf dat klanten van een dienst voorziet en zorgt dat ze tevreden zijn, vat de oud-KPN-topman samen.

Volgens Blok veranderde dat toen het bedrijf in 1989 verzelfstandigde. PTT werd KPN (Koninklijke PTT Nederland) en ging naar de beurs (1994). ‘Er werden enorme investeringen op het gebied van internet gedaan.’

Internetbubbel en te grote broek

"Toen de internetbubbel barstte, kregen we de wind van voren en kwam KPN in een ongelooflijk moeilijke fase terecht. Waarbij het bedrijf begin 2000 bijna failliet was.’"

Blok: ‘Achteraf is het natuurlijk altijd makkelijk om te zeggen: ‘we hebben een te grote broek aangetrokken’, maar uiteindelijk was dat wel zo. (..) Toen de internetbubbel barstte, kregen we de wind van voren en kwam KPN in een ongelooflijk moeilijke fase terecht. Waarbij het bedrijf begin 2000 bijna failliet was.’

De grote ontslagrondes die volgden noemt Blok een ‘sense of urgency’ die nodig was om het bedrijf er weer bovenop te krijgen. Hij maakt verder weinig woorden vuil aan die moeilijke periode voor het bedrijf.

Dan volgt een sprong naar 2011 waarin hij aantrad als ceo: ‘Dat was best een lastige tijd, er was te weinig geïnvesteerd in de toekomst van KPN.’ Blok vertelt dat het marktaandeel daalde doordat producten niet voldeden aan de wensen van klanten. Bovendien kozen klanten voor diensten en producten van de concurrentie, ‘En dan loopt het heel hard van je af.’

In 2013 meldt de Mexicaanse miljardair Carlos Slim zich. Hij wil met America Movil KPN overnemen. Maar die overname ketst af, KPN blijft een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf.

Smartphone

Volgens Blok is KPN in 35 jaar ‘enorm veranderd’. Hij schetst dat KPN zich ontwikkeld heeft van een bedrijf dat aansluitingen leverde in een bedrijf dat geïntegreerde ict-oplossingen levert in zowel de conusumentenmarkt (breedband, mobiel, vast en tv-diensten) en de zakelijke markt (clouddiensten, security en IoT).

Blok noemt de opkomst van de smartphone de ‘allergrootste verandering’ die hij tijdens zijn loopbaan bij KPN heeft meegemaakt. ‘Dat betekent een wereld van verschil in de manier waarop we communiceren en ons dagelijks leven inrichten.’

Aan het eind van de video is er veel lof voor hoe het bedrijf er nu voorstaat. Volgens Blok bepaalt op dit moment de klant wat er gebeurt in het bedrijf en is dat een grote verandering met het verleden, toen het niet zozeer om klanten ging, maar om aansluitingen. De tijden dat bedrijven hun klanten kunnen opleggen welke ict ze moeten afnemen is volgens hem definitief voorbij.

Afscheid

"Ik ga met een uitermate gerust hart weg"

‘Na 35 jaar neem ik afscheid en ik ben ontzettend trots op wat we met elkaar, onze medewerkers en de mensen die voor ons gewerkt hebben, bereikt hebben’, stelt Blok.

Volgens Blok biedt de huidige financiële basis van het bedrijf en betrokkenheid van medewerkers een goed fundament voor de toekomst. ‘Ik ga met een uitermate gerust hart weg.’ Hij zegt er alle vertrouwen in te hebben dat KPN klaar is voor de toekomst.

Afscheid Eelco Blok

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6343426). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Vacatures bij KPN

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.