Managed hosting door True

NXP: geen banen weg. Bonden bezorgd

 

Volgens NXP-ceo Guido Dierick zorgt de overname van NXP door Qualcomm eerder voor een uitbreiding van het personeel dan voor een afname van medewerkers. Het aantal r&d- medewerkers op de hightech-campus in Eindhoven zal mogelijk toenemen. Ook in de chipfabriek in Nijmegen zullen geen banen verdwijnen, zei hij tegen de NOS. Vakbonden maken zich wel zorgen over banenverlies als gevolg van de overname.

Volgens de bondsbestuurders lopen er nog allerlei processen rondom de overname van Freescale dat in 2015 werd ingelijfd door NXP. De overname door Qualcomm zou die regelingen verstoren, stelt CNV-bestuurder Arthur Bot tegen het ANP'De werknemers krijgen nu te maken met de zoveelste verandering. Wat betekent dit voor allerlei lopende veranderingsprocessen? Gaat dat allemaal weer overhoop?', zo vraagt het personeel zich volgens de bond af.

Volgens NXP-ceo Dierick zijn die zorgen onterecht. 'We hebben achthonderd onderzoekers rondlopen op de hightech-campus in Eindhoven, ik denk dat daar eerder versterking komt, dan dat er mensen weggaan', zei hij tegen de NOS. In Nijmegen gaan volgens de ceo helemaal geen banen verloren. 'Qualcomm beschikt niet over eigen fabrieken en wil verder met de fabrieken die NXP heeft. Dus voor die fabrieken zelf verandert er eigenlijk helemaal niks', aldus de topman.

Ook FNV Metaal wantrouwt de overname van NXP en de gevolgen daarvan voor de werknemers. 'In eerste instantie geeft NXP aan dat er geen juridische of economische gevolgen zijn voor het Nederlandse NXP en dat er ook geen ontslagen zullen vallen, maar ik ben daar nog niet zo zeker van', aldus bestuurder Gerald Maenen tegen het ANP. 'Beide bedrijven produceren chips en het is nog niet duidelijk in hoeverre er dubbelingen zijn en of dat gevolgen zal hebben voor de Nederlandse tak van NXP of de toeleveringsbedrijven.'

Qualcomm biedt 47 miljard

Donderdag 27 oktober 2016 werd bekend dat chipleverancier Qualcomm voor 47 miljard dollar NXP wil overnemen. De Amerikanen verwachten de overname voor het einde van 2017 af te ronden. Daarvoor is wel goedkeuring nodig van toezichthouders in verscheidene landen. Ook moeten de aandeelhouders van NXP, dat genoteerd is aan de Nasdaq, nog instemmen.

Qualcomm werd in 1985 opgericht en was in de eerste jaren van zijn bestaan een van de grondleggers van belangrijke technologie voor mobiele telefonie. Bij Qualcomm werkten rond het begin van dit jaar een kleine 30.000 mensen, van wie ongeveer de helft in San Diego.

NXP was voorheen de chipstak van Philips en werd in 2006 zelfstandig. Het bedrijf is de grootste leverancier van chips aan de auto-industrie. NXP telt wereldwijd ongeveer 45.000 medewerkers. In Nederland gaat het om zo'n 2400 medewerkers verdeeld over de hightech-campus in Eindhoven en de chipfabriek in Nijmegen. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5866718). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.