Managed hosting door True

Nieuwe capaciteiten en ontbrekende vaardigheden oorzaak

Bijna kwart IT-professionals vreest voor baan

 

Door de snelle veranderingen in de it-markt worden er nieuwe capaciteiten en vaardigheden van de it-professionals gevraagd. Dit zorgt ervoor dat 23 procent van de it’ers vreest voor ontslag of een reorganisatie. Zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot onder 1300 it-professionals in samenwerking met beroepsvereniging Ngi-NGN.

De snelle verandering van de it-wereld zorgt ervoor dat de werkzaamheden en de functies van it'ers veranderen. Er worden steeds nieuwe capaciteiten en vaardigheden van hen gevraagd. Volgens Hans van der Spek, manager bij Berenschot, is dit de reden dat it’ers zich zorgen maken over hun positie. Hij stelt dat steeds meer respondenten zich zorgen maken over hun eigen inzetbaarheid op lange termijn. 80 procent maakt zich in meer of mindere mate zorgen over de aanhoudende crisis en 23 procent van de respondenten vreest voor ontslag of een reorganisatie.

Tevredenheid

Van der Spek stelt dat de vraag naar it’ers niet afneemt. Op sommige gebieden neemt deze zelfs toe. De vraag naar softwareontwikkelaars neemt volgens het onderzoek de komende jaren met name toe, maar ook wordt naar beheerders, it-managers, projectleiders en beleidsmedewerkers gezocht. Op het gebied van salaris gaan it’ers er zelden op achteruit: bij slechts 3,5 procent van de respondenten is het salaris dit jaar gedaald. Voor meer dan de helft van de it’ers bleef het salaris gelijk en 45 procent zag het salaris stijgen.

Volgens het onderzoek zijn sfeer en collegialiteit voor 90 procent van de it’ers de belangrijkste redenen als het aankomt op wat hen tot tevreden werknemers maakt. Dit wordt gevolgd door de mate van uitdaging in de werkzaamheden (80 procent), flexibiliteit van de werktijden (70 procent) en het salaris (68 procent). Vorig jaar werd de meeste waarde gehecht aan flexibele werktijden, nu is dus een verschuiving te zien naar sfeer en uitdaging. De belangrijkste redenen voor it-professionals om zich te oriënteren op een nieuwe baan zijn onvoldoende ontwikkelingsmogelijkheden (66 procent) en slechte sfeer (40 procent).

Onderzoeken

De laatste tijd verschenen meerdere onderzoeken over de werkgelegenheid in de it. Hier komt niet altijd een consistent beeld naar voren. Zo bleek uit onderzoek van stichting Loonwijzer, in opdracht van vacaturewebsite Monsterboard, dat het loon van ict'ers het afgelopen jaar met 40 cent is gedaald tot 14,70 euro (bruto) per uur. Ook stelt detacheerder Yacht dat er een aanhoudende groei naar it-professionals is, waardoor zij zich juist in een luxepositie bevinden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5413403). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.