Managed hosting door True

Grote vraag naar PHP- en Java-specialisten

 

Het totaal aantal geplaatste vacatures voor programmeurs is flink gestegen. In het eerste kwartaal van 2015 waren er bijna vijftienduizend unieke vacatures. In de eerste drie maanden van 2013 waren dit er nog 11.350. It-detacheerder iSense ICT Professionals constateert dat vooral de vraag naar php- en Java-programmeurs stijgt. Het aantal vacatures voor .Net-specialisten lijkt met achthonderd vacatures minder populair dan andere populaire programmeurfuncties.

Php-programmeurs zijn het meest gewild zo blijkt met meer dan 2700 unieke vacatures. Daarnaast is er een grote vraag naar Java programmeurs. Hiervoor werden in de eerste drie maanden van dit jaar meer dan 2650 vacatures geplaatst. Voor beide functies geldt dat de geplaatste vacatures ongeveer 18 procent van het totale aantal geplaatste vacatures voor programmeurs beslaat. Er werden aanzienlijk minder vacatures online gezet voor .Net specialisten. Ongeveer negentienhonderd geplaatste vacatures zorgen voor een aandeel van 13 procent van het totale aantal vacatures dat voor programmeurs online werd gezet.

Het aantal geplaatste vacatures voor Java- en php-programmeurs ten opzichte van het eerste kwartaal in  2013 is toegenomen met respectievelijk ongeveer negenhonderd en achthonderd vacatures, terwijl het voor .Net- pecialisten slechts om een toename van minder dan 200 geplaatste vacatures gaat. iSense heeft in eerdere analyses al opgemerkt dat het aantal .Net vacatures steeds minder is dan het aantal php vacatures. Een verklaring toentertijd hiervoor was dat grote bedrijven vaak één vacature plaatsen voor meerdere .Net specialisten terwijl php-programmeurs vaak worden gezien bij kleinere organisaties daarbij is één vacature ook vaak één positie binnen een organisatie.

Tekort aan Java-talent

Een woordvoerder van iSense geeft aan dat er meer .Net specialisten zijn in Nederland dan Java. Dit komt omdat veel geschoolde programmeurs .Net hebben geleerd. Dat er vooral .Net-specialisten zijn is wellicht ook een reden waarom er minder vraag naar is. Java programmeurs zijn steeds populairder, maar schaars, waardoor er een groot tekort ontstaat. Daarom doen momenteel twee afstudeerders bij iSense onderzoek naar de redenen achter de steeds grotere vraag naar Java-programmeurs. De toename van open source gebruik bij organisaties zou hierbij een rol kunnen spelen, maar dat kan de ict-detacheerder nog niet met zekerheid zeggen. .Net gaat daarbij ook steeds meer richting open source. Over twee tot drie maanden hoopt iSense daar meer over te kunnen melden.

Vooral werk in Noord-Holland

Uit de analyse van iSense wordt ook duidelijk in welke provincie de vraag naar programmeurs het grootst is. Voor Java-programmeurs geldt dat de meeste vacatures zijn geplaatst voor een functie in Noord-Holland met 26 procent, gevolgd door 18 procent in Utrecht en Zuid-Holland met 15 procent. In deze provincies zijn ook .Net specialisten het meest gevraagd. Php-programmeurs kunnen vooral aan de slag in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Met respectievelijk 27, 20 en 13 procent.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5254654). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.