Managed hosting door True

‘CIO: vaar offensieve technologische koers’

 

CIO

De chief information officer (cio) van bestaande organisaties moet een leidende rol spelen in de digitalisering, voor een adequaat antwoord op de nieuwe digitale concurrentie. Dit is de oproep van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van ict-dienstverlener Sogeti in zijn tweede Design-to-Disrupt-rapport.

Dit nieuwste trendrapport over disruptie geeft inzage in de nieuwe digitale concurrentie. Daarbij schetst VINT tien ontwerpprincipes die het snelle disruptiesucces verklaren van organisaties zoals Alibaba en Airbnb, en meer dan negenduizend andere spelers die het landschap van traditionele markten ontwrichten. Ook wordt de term ‘disruptie’ toegelicht in het rapport. De definitie van disruptieve innovatie is een technologie die lang onder de radar blijft, maar dan ineens overal opduikt en de markt overhoop gooit.

‘De nieuwe digitale concurrenten zijn matchmakers die op een slimme manier vraag en aanbod bij elkaar brengen door twee of meer zijden van de markt te bespelen’, zegt Menno van Doorn, directeur van VINT en medeauteur van dit tweede Design-to-Disrupt-rapport. ‘Deze platformen lopen weinig risico, er is relatief weinig start- of groeikapitaal nodig en opvallend genoeg ook weinig inspanning op het vlak van technologie. De combinatie van een groot aantal transacties en lage operationele kosten is aantrekkelijk voor veel bedrijven. Organisaties die technologie slim weten in te zetten met de consument centraal in het vizier, hebben de grootste kans op succes.’

It-directeuren oncomfortabel

In het rapport wordt een oproep gedaan aan de cio om zelf het initiatief te nemen voor het uitstippelen van een offensieve technologische koers. Van Doorn: ‘Veel it-directeuren voelen zich nog oncomfortabel bij al te veel disruptieve activiteiten. Dat zet het draaiende en veilig houden van de bestaande it-huishouding onder druk.’

Het volgende rapport staat in het teken van de rol van het digitale betaalmiddel Bitcoin en Blockchain; een nieuw protocol voor het beleggen van vertrouwen in software voor de financiële sector. Dit derde rapport ‘Het vijfde protocol’ verschijnt in het derde kwartaal van 2015. Het vierluik over disruptie wordt einde 2015 afgesloten met het rapport waarin VINT aanbevelingen doet over hoe innovatie te centraliseren in organisaties.

Tien ontwerpprincipes

De volgende tien designprincipes komen aan bod:

1. Delen is het nieuwe hebben.
Behalve het kostenaspect, speelt hierbij ook een sociaal en maatschappelijk aspect. Het benutten van stilstaande auto’s, leegstaande hotelkamers, keukens, et cetera., zijn relevante voorbeelden.

2. Toegang gaat boven bezit.
In het verlengde van ontwerpprincipe 1. Toegang tot muziek en film gaat boven het bezit van cd’s en dvd’s. Dat geldt in toenemende mate ook voor mensen, auto’s of andere producten en diensten.

3. Minder kosten met matchmaking.
Minder gedoe en daarmee minder kosten om iemand te vinden die de klus kan klaren. De rol van intermediair kan alleen worden waargemaakt als deze ervoor zorgt dat de transactie daarmee soepeler verloopt. De verborgen kosten van een transactie dalen, terwijl het serviceniveau stijgt.

4. Eet van meerdere walletjes.
Twee- of meerzijdige spelers hebben de potentie aan beide kanten geld te verdienen. Slimme tandenborstels, thermostaten, lantaarnpalen beloven het voorportaal te worden van tal van nieuwe diensten. Aan te bieden tegen veel lagere kosten dan bestaande organisaties nu doen.

5. Ontbundel organisatieprocessen.
Alles draait om eenvoud voor de consument. Dat betekent het fundamenteel strippen van lagen van een product of dienst, totdat de echte klantbehoefte overblijft.

6. Alles halen uit SMACT.
De inzet van sociale media, mobiel zoals apps en de smartphone, data-analyse, de cloud en steeds meer internet of things stellen nieuwe spelers in staat veel eenvoudiger en sneller te innoveren.

7. Api’s eerst.
Een application progamming interface (api) bepaalt hoe software onderling communiceert via het internet. Api’s stellen organisaties in staat hun verdienmodel cross-sectoraal en cross-partner uit te breiden. Zo kan de Uber-api het logistieke arsenaal aan bestuurders niet alleen koppelen aan reizigers, maar ook aan elke app voor levering van goederen.

8. Algoritmes voor de perfecte match.
Digitale platformen hebben slimme algoritmes om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Zoals melding maken van een nieuw muziekalbum van de favoriete artiest van desbetreffende consument. Patroonherkenning leidt tot personalisatie, waarbij processen sneller en nauwkeuriger zijn voor aanbiedingen op maat.

9. Vertrouwen inbakken met ‘social’.
Personen worden eerder vertrouwd dan instituties. Bedrijven faciliteren reputatiemanagement op basis van beoordelingsmechanismen die inzichtelijk zijn voor iedereen en die tevens wederkerig zijn. Je kunt zowel de verstrekker van geld beoordelen als degene die geld vraagt.

10. Act now, apologize later.
De nieuwe uitdagers zijn op zoek naar de mazen van de wet onder het motto ‘Eerst doen, excuses komen later wel’. Zo zoekt Facebook doelbewust de grenzen van de privacy wetgeving op. En Uber die van de taxiwet.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5247837). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.