Managed hosting door True

Yacht: ICT’er blijft onverminderd populair

 

Talent

Het aantal vacatures voor ict-professionals is ook in het vierde kwartaal structureel gegroeid. Over heel 2014 werden meer dan negentigduizend ict-professionals gezocht, een groei van 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit een analyse van ict-detacheerder Yacht. Nadat de groei in het derde kwartaal al bijna 11 procent bedroeg, was in het vierde kwartaal sprake van een stijging van ruim 14 procent.

Naast wederom de aanhoudend hoge vraag naar softwareontwikkelaars valt op dat de groei in de vraag naar ict-professionals zich met name voordoet in de Randstad, waarbij de groei in de regio Amsterdam en Den Haag het meest prominent aanwezig is dit kwartaal, met een groei van respectievelijk 14,8 procent en 16,6 procent.

De vraag naar specifiek softwareontwikkelaars is onverminderd hoog en dit blijft veruit de meest gevraagde functietype binnen ict. Maar over de gehele linie blijven ict’ers in trek, zo neemt ook de vraag naar bijvoorbeeld beheerders en security officers weer toe dit kwartaal ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. Toch is er wat Yacht betreft reden tot zorg.

Groter wordende mismatch

‘De huidige groeicijfers dit jaar staan in schril contrast met de recente ontslagrondes en offshore-bewegingen in de ict-sector’, meent Arjan Blok competence director ICT bij Yacht. ‘Geconstateerd kan worden dat er een steeds verdere mismatch dreigt te ontstaan tussen enerzijds de gevraagde en anderzijds de aangeboden competenties in de sector. Hier zal de sector een oplossing voor moeten vinden. Opleiding is derhalve cruciaal. De al wel aanwezige competenties, opgedane ervaringen en kwalificaties van medewerkers staan constant onder druk door de steeds snellere veranderingen.’

Blok wijst op ontwikkelingen als cloud, analystics, big data, mobile, social en security die continu vragen om bijscholing van ict-professionals. ‘Opleiding en bijscholing is en blijft van levensbelang, juist in de ict-sector. Deze beweging is bijvoorbeeld te zien binnen de financiële sector en de verwachting is dat deze nog verder doorzet.’ Hij verwacht dan ook dat de vraag naar ict-professionals met dit soort competenties in 2015 niet afneemt, maar eerder verder gaat stijgen.

Generalistische functies

Blok: ‘De verwachting is dat er meer vraag komt naar wat generalistische functies, meer dan de puur specialistische functies. Nieuwe methoden van softwareontwikkeling die passen in deze snelle ontwikkelingen vragen immers om kleine, multidisciplinaire ontwikkel- en beheerteams die in nauwe samenwerking met de klant de cycli van design, bouw en testen efficiënt kunnen doorlopen. Een developer moet dan idealiter ook testwerkzaamheden kunnen oppakken en een tester op zijn beurt moet kunnen helpen bij het definiëren van requirements. De klant vindt het steeds belangrijker om gezamenlijk de vraag naar it-oplossingen te vertalen, maar hij wil ook onderling actief kennis kunnen delen in een multidisciplinair team en zicht hebben op de hele keten.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5214922). © Jaarbeurs IT Media.

5,5


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.