Managed hosting door True

1 op 3 starters wisselt binnen jaar van baan

 

33 procent van de starters op de ict-arbeidsmarkt wisselt binnen een jaar tijd van werkgever. Dat komt vooral doordat starters bij de keuze voor een eerste werkgever onvoldoende beeld hebben van hun competenties. Starters hebben vaak al binnen een maand na het afstuderen een baan en vragen zich onvoldoende af of die functie echt bij hen past. Betere loopbaanbegeleiding moet uitkomst bieden.

Dat concludeert Procam na onderzoek naar loopbaanontwikkeling bij jonge ict’ers en loopbaanbeleiding bij ict-organisatiesDe ontwikkelaar van talentenprogramma’s voor jong hoogopgeleid ict-talent ondervroeg duizend hoogopgeleide starters op de ict-arbeidsmarkt en 110 cio’s, hr- en ict-managers.

De onderzoekers: 'De hoge arbeidsmobiliteit van ict-starters maakt dat organisaties moeite hebben met een effectief loopbaanbeleid. Naast een gebrek aan zelfkennis bij de ict-starters zijn er ook externe factoren die het hoge verloop veroorzaken, zoals de war for talent, toename van tijdelijke contracten en economisch herstel.'

Procam concludeert dat bedrijven en organisaties vooral talent proberen te vinden en te binden door investeringen in werving en selectie, betere arbeidsvoorwaarden of meer opleidingsmogelijkheden. 'Onderzoek laat echter zien dat dit in de praktijk vooral leidt tot ‘trial & error’', aldus George van Buysrogge, oprichter en directeur van Procam.

Verloop doorbreken

Buysrogge; 'Om de trend van een hoog verloop onder ict-starters te doorbreken, zullen organisaties het over een andere boeg moeten gooien. Het is raadzaam om ict-starters te helpen richting te geven aan hun carrière. Veelal zijn ze hier nog niet echt mee bezig geweest omdat ze vooral gefocust waren op het behalen van hun diploma.'

Volgens de onderzoekers is het bevorderen van zelfkennis een belangrijke stap. Vragen die daarbij centraal staan zijn: ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ en ‘wat kan ik?’.

Procam ligt toe: 'Jonge professionals kunnen door middel van zelfontwikkeling en coaching leren hoe ze hun eigen loopbaan het beste kunnen vormgeven, met optimale inzet voor het bedrijf waarvoor ze werken. Zowel starters als organisaties hebben baat bij het bieden van goede loopbaanbegeleiding'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5210823). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.