Managed hosting door True

Slecht perspectief voor student HBO-Informatica

 

De perspectieven voor hbo-afgestudeerden zijn de komende jaren slechter dan ze in jaren geweest zijn. Maar liefst 45 procent van de huidige eerstejaars zit in een studierichting waar de verwachtingen ongunstig zijn. De studie informatica wordt samen met commerciële en communicatiestudies, opleidingen voor de toeristische sector, bedrijfskunde en sociaal werk een 'riskante' studie genoemd. Da kans op een baan zou slecht zijn.

Dat blijkt uit de Keuzegids HBO 2015, die vandaag verschenen is. Naast de bekende ranglijsten van beste opleidingen wordt bij elke studie ook de baankans tot 2018 vermeld. Wie alle studies in de gids langsloopt, ziet dat die kansen maar voor 23 procent van de huidige studenten gunstig zijn. 'Voor vijf procent zijn ze redelijk en bijna driekwart krijgt (veel) meer moeite om passend werk te vinden. Zij zullen veel vaker werk op mbo-niveau of zelfs daaronder moeten accepteren', staat in het bericht over het verschijnen van de gids.

In het voorwoord van de Keuzegids HBO 2015 gaat hoofdredacteur Frank Steenkamp in op het nieuwe leenstelsel, dat op een erg ongunstig moment wordt ingevoerd. 'Het idee is dat jongeren zelf investeren in een diploma met een kansrijke toekomst. En juist dat idee wankelt: Al die studenten gaan lenen, velen vinden nooit die droombaan en hikken nog vijfendertig jaar tegen een fikse studieschuld aan.'

Steenkamp stelt dat het enige wat er voor de studiekiezer op zit, is meer tijd en moeite steken in een goede studiekeuze. 'Het helpt dan om te weten waar de kansen op werk de komende jaren nog gunstig zijn. Dat is nog steeds het onderwijs, behalve leraren voor talen, en de techniek, behalve de bouwsector en informatica', aldus Steenkamp. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5181321). © Jaarbeurs IT Media.

5


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.