Managed hosting door True

‘Robots zorgen voor druk op arbeidsmarkt’

Kansen voor economie versus angst voor verlies 3 miljoen banen

 

Robot

Pilots met zorgrobots, onderwijsrobots, robotarmen binnen de industrie. Automatisering en robotisering zijn onderhand niet meer weg te denken uit onze moderne maatschappij. Diverse partijen maken zich dan ook zorgen voor de gevolgen van vooruitgang op de arbeidsmarkt.

Volgens een recent onderzoeksrapport van Deloitte zouden de technologische ontwikkelingen wel twee tot drie miljoen banen kosten. Vooral de mbo en lager opgeleide beroepsgroepen krijgen het moeilijk. Chauffeurs, verkopers, administratief medewerkers, al deze banen kunnen worden vervangen en worden ook steeds vaker geautomatiseerd. Brits onderzoek voorspelt zelfs dat binnen tien tot twintig jaar een groot deel van onze traditionele banen volledig worden vervangen door robots. Een kenniseconomie lijkt dus meer dan ooit van belang.

Waarschuwing voor kansen

Minister Lodewijk Asscher benoemde eerder deze week dat hij vreest voor economische ongelijkheid, maar dat hij ook nieuwe kansen ziet. Nederland kan volgens de minister, mede dankzij de open en ontwikkelde economie, profiteren van robotisering. Technische vooruitgang zou daarbij ook een hogere levensverwachting, meer veiligheid en welvaar opleveren.

Wat Asscher wel benadrukt is dat technologie in de hand moet worden gehouden om een eerlijke verdeling te realiseren van welvaart. De minister van Sociale Zaken waarschuwt voor sociale ongelijkheid. Net als Deloitte aangeeft, voorspelt ook Asscher problemen bij lager opgeleiden. De hoger opgeleiden en kapitaalbezitters zullen hun voordeel halen. Zij laten robots functioneren en bezitten deze met het gevolg dat in die hoek van de samenleving nog meer geld wordt verdiend. De lager opgeleiden ziet juist steeds meer banen verdwijnen en moet concurreren met robots die nooit ziek zijn en ook niet om arbeidsvoorwaarden vragen.

Niet alleen mbo-banen maar ook bijbanen worden geschrapt. Jongeren zullen op zoek moeten naar nieuwe bijbanen aangezien tomatenplukken steeds meer wordt geautomatiseerd en ook vakken vullen tegenwoordig per computer wordt gestuurd.

Onderwijs vernieuwen

Woensdag 1 oktober was Jet Bussemaker minister van Onderwijs te gast in het actualiteitenprogramma ‘De Wereld Draait Door’. Bussemaker is overigens niet zwaarmoedig over de situatie. De minister van Onderwijs is positief, maar denkt wel dat Nederland en voornamelijk het onderwijs niet stil moeten zitten. Zij geeft als voorbeeld de wasmachine en vaatwasser, beide automatiseringen die veel werk uit handen hebben genomen. Zo zal dat ook gaan met robotisering. De mindset moet veranderen, want er ontstaan ook weer andere banen door vooruitgang. De komende jaren moet er worden gekeken hoe kan worden omgegaan met deze ontwikkeling.

Bussemaker is dan ook van mening dat robots de mens niet gaan vervangen, maar ondersteunen. Ze is er van overtuigd dat er de komende tijd moet worden gekeken naar kijken hoe Nederland invulling kan geven aan deze innovaties. Het onderwijs moet daarom mee in die innovaties en opleidingen aanpassen naar nieuwe behoeftes en vragen.

Wet- en regelgeving

Voordat we kunnen spreken van een hightech-samenleving is er nog een lange weg te gaan. Eerst moeten wet- en regelgevingen worden aangepast op de nieuwe situatie, daar komt bij dat de maatschappij voorlopig nog niet klaar is voor volledige automatisering. Acceptatie van robots is er simpelweg nog niet. Diverse mensen zijn bijvoorbeeld nog huiverig voor zelfrijdende auto’s en de discussie voor de inzet van robots binnen zorg en welzijn zijn ook nog niet van de baan. De innovaties zijn dan misschien niet meer bij te houden, het tempo van acceptatie en regelgeving zorgt ervoor dat er nog genoeg tijd is om ons voor te bereiden op een nieuwe machinale revolutie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5179470). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.