Managed hosting door True

Technologische ontwikkelingen zorgen voor nieuwe werkgelegenheid

UWV: Vraag naar ICT’ers groeit 20 procent

 

De vraag naar ict-personeel neemt dit jaar stevig toe, blijkt uit een onderzoek van UWV naar de werkgelegenheid in de ict-sector. De uitkeringsinstantie verwacht mogelijke tekorten wanneer geen aanvullende maatregelen worden genomen. Het aantal vacatures in de sector loopt naar verwachting op naar 34 duizend in 2014, een stijging van 20 procent ten opzichte van vorig jaar.

De meeste baankansen ontstaan op hoger niveau en dan met name in de arbeidsmarktregio’s Groot-Amsterdam en Midden-Utrecht, Haaglanden en Zuidoost-Brabant. Het gaat om functies als systeemanalist en informaticaspecialist. Daarnaast ontstaan nieuwe functies en beroepen door technologische ontwikkelingen als 3D-printing en big data. Het aandeel hoger opgeleiden dat in de ict-sector werkt is bijna twee keer zo groot als het gemiddelde voor Nederland. Het mbo-segment in de sector neemt daarentegen steeds verder af.

Het aantal nieuw ontstane vacatures stijgt van 28 duizend in 2013 naar 34 duizend in 2014. De jaren daarna neemt het aantal vacatures naar verwachting verder toe tot 37 duizend. De ict-sector kent op dit moment een kwart miljoen werknemers. De afgelopen jaren is het aantal banen gestaag gegroeid. Het aandeel zelfstandigen dat werkzaam is in de ict-sector verdrievoudigde in de periode van 1998 tot 2010.

Sectorplan ICT

Het economische belang van de ict-sector zal de komende jaren naar verwachting verder toenemen, zo verwacht UWV. Een van de uitdagingen waar de sector voor staat om door te kunnen groeien is het aantrekken van voldoende gekwalificeerd personeel. Het sectorplan voor de ict, dat dit voorjaar is goedgekeurd door minister Asscher en waar 9,4 miljoen euro mee gemoeid is, voorziet in de opleiding en training van 2500 it-professionals.

‘De knelpunten op de arbeidsmarkt vormen een urgent probleem voor de ict-sector’, verduidelijkt UWV-onderzoeker Kees van Uitert. ‘Deze sector ontwikkelt en verandert razendsnel. Het is daarom van belang om te blijven investeren in instroom en opleiding van mensen. Daarbij biedt de sector ook instroomperspectief voor mensen in de WW, mits zij voldoende op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen.’

Nieuwe werkgelegenheid

Veel niet-ict-functies vergen steeds vaker dat de werknemer voldoende kennis heeft van ict en ict-ontwikkelingen. Volgens het UWV-rapport ligt hier een groeimarkt waar de ict-sector op het gebied van dienstverlening adequaat op kan inspelen. Er ontstaan daarnaast binnen de ict nieuwe functies en beroepen die nieuwe werkgelegenheid opleveren. Deze functies hangen nauw samen met de technologische ontwikkelingen, zoals 3D-printing en big data.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5163738). © Jaarbeurs IT Media.

7,5


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.