Managed hosting door True

UWV: ICT vangt krimp arbeidsmarkt niet op

 

Ontslag

Het komt vooral door internet en digitalisering dat de werkgelegenheid in de financiële sector terugloopt. Dit blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Door deze automatisering komen er aan ict-kant wel banen bij, maar in de totale arbeidsmarkt kan ict de terugloop niet corrigeren.

Door de automatiseringsslag in de financiële sector zijn de arbeidskrachten wel productiever geworden. Technologische ontwikkelingen, zoals internet en digitalisering, en het schrappen van 38.000 banen sinds 2007 liggen hieraan ten grondslag. Op dit moment werken 248.000 mensen in de Nederlandse financiële sector.

De verdergaande digitalisering zal volgens UWV tot 2016 ervoor zorgen dat de arbeidsmarkt verder krimpt naar 226.000 banen. Met name op de lagere mbo-niveaus zullen banen verdwijnen. Daar staat tegenover dat de ontwikkelingen ook zullen zorgen voor nieuwe werkgelegenheid zoals big data-specialisten. Deze ‘nieuwe banen’ zullen het verdwijnen van ‘oude werkgelegenheid’ echter niet volledig kunnen compenseren.

De beste kans op werk is er de komende jaren op mbo-niveau voor commercieel medewerkers bank- en verzekeringswezen en salarisadministrateurs. Op hbo- en wetenschappelijk niveau liggen er kansen voor financieel specialisten en voor ict-functies, zoals webdeveloper en securityspecialist.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5143880). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.