Managed hosting door True

'Aantal ICT-banen 11 procent gestegen'

Monitor eerste halfjaar van 2014

 

Het aantal vacatures voor ict-professionals blijft structureel groeien. Over het eerste half jaar van 2014 bedroeg de groei 11 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Naast de aanhoudend hoge vraag naar softwareontwikkelaars valt op dat de vraag naar ict-functionarissen duidelijk verschuift naar kleinere en meer beheersbare ict-projecten. Daardoor hopen bedrijven de kosten en opbrengsten van ict- projecten beter in de hand te houden. 'Met name de toenemende vraag naar ict-managers, informatieanalisten en functioneel beheerders wijst in deze richting', aldus Erik Kolthof competence director finance & ict bij Yacht. Yacht monitort periodiek de arbeidsmarkt voor ict'ers. Dat doet het in samenwerking met Jobfeed.

Volgens de monitor laat de vraag naar hoogopgeleide ict-specialisten zoals ict-managers, business consultants, functioneel beheerders, informatieanalisten, testers, projectmanagers en softwareontwikkelaars over de eerste zes maanden van 2014 wederom een dubbelcijferige groei zien. (11 procent).

Yacht: 'Voor softwareontwikkelaars werden maar liefst ruim 27.000 vacatures naar buiten gebracht. Hiermee ligt het groeipercentage in de vraag naar softwareontwikkelaars eveneens op 11 procent. Softwareontwikkelaars blijven met kop en schouders de meest gevraagde ict'ers. De vraag naar security officers is procentueel de sterkste stijger met 93,5 procent, in absolute aantallen is de vraag echter nog klein met ruim achthonderd vacatures. De vraag naar technisch beheerders groeit met 7 procent. 'Deze vraag komt met name uit de middelgrote organisaties die nog relatief weinig beheerswerkzaamheden hebben uitbesteed', luidt de toelichting.

Minder grote ICT-projecten

Volgens de onderzekers van de arbeidsmarkt worden grote ict-projecten steeds minder opgestart. 'Agile-trajacten voor softwareontwikkelings waarbij Scrum dominant aanwezig is, raken steeds meer ingeburgerd. Deze tendens naar kleinere, beheersbare en meer wendbare projecten vertaalt zich nu ook duidelijk in de vraag naar ict-ers. Om deze werkwijze te kunnen inrichten en een frisse blik op de bestaande ict-organisatie te krijgen groeit de vraag naar ict-managers met 23 procent in de eerste helft van 2014.'

De vraag naar informatieanalisten, die de brug slaan tussen de business en ict, is volgens de onderzoekers met 24 procent gestegen. Ook de vraag naar functioneel beheerders stijgt met bijna 7 procent. Hier valt op dat de vraag in het tweede kwartaal is gegroeid met ruim 15 procent. 'De toenemende behoefte om de geleverde ict-diensten te implementeren voor de gebruikersorganisatie groeit dus mee. Sneller, grotere wendbaarheid en de toenemende behoefte aan beheersbaarheid vertaalt zich dus duidelijk door in het type vraag naar ict'ers', aldus Kolthof.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5133818). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.