Managed hosting door True

MKB'er schoolt zelden ICT-kennis bij

 

Training

Driekwart van de ondernemers in het midden en klein bedrijf doet niet aan bijscholing van ict-vaardigheden of kennis. Ze vinden het niet nodig of willen er geen tijd voor vrijmaken. Dat is opvallend want, 61 procent stelt dat scholing noodzakelijk is om bij te blijven. Ze willen bijvoorbeeld leren hoe ze ict kunnen inzetten voor hun bedrijf. Toch brengt maar één op de vijf ondernemers die gedachte in de praktijk. Zij volgen daadwerkelijk een cursus of training om de ict-kennis en vaardigheden te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Digivaardig & Digiveilig.

Binnen het onderzoek werden vijfhonderd mkb'ers over verschillende ict-onderwerpen ondervraagd. Bijvoorbeeld over social media. Eén op de vier mkb'ers maakt vrijwel dagelijks gebruik van social media en heeft daarvoor beleid opgesteld dat zich richt op duidelijke richtlijnen naar medewerkers (17 procent) en het voorkomen van imagoschade (8 procent). Een derde heeft geen beleid omdat alles in goed overleg en vertrouwen gaat, er maar één medewerker mee belast is, of omdat er geen medewerkers zijn (zzp’ers).

Digivaardig & Digiveilig liet ook de inzet van social media in het mkb onderzoeken. Ruim de helft van de respondenten zet social media in voor zakelijke doeleinden. Een verdubbeling ten opzichte van 2012. Ondernemers gebruiken social media vooral voor het genereren van meer naamsbekendheid, het aantrekken van nieuwe klanten en het verbeteren van de dienstverlening. Daarbij is Facebook het meest populair (41 procent), gevolgd door LinkedIn (37 procent), dat inmiddels Twitter overstijgt (24 procent).

Veiligheid en cybercrime

De ondernemers zijn ook gevraagd naar hun visie op veiligheid en ict. Ruim een derde van de bedrijven (36 procent) heeft weleens te maken gehad met cybercrime. Volgens de onderzoekers is er daardoor binnen het mkb veel aandacht voor veiligheidsmaatregelen, zoals virusscanners, regelmatige back-ups of firewalls. Ruim 40 procent van de bedrijven maakt hiervoor gebruik van externe expertise. Hoe groter het bedrijf, hoe meer aandacht er is voor het beveiligingsbeleid. Ruim 80 procent  van de grotere mkb-ondernemingen heeft een dergelijk beleid, ten opzichte van ongeveer de helft van de kleinere ondernemingen.Digivaardig & Digiveilig is een samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties. Doelstelling is om de digitale vaardigheid van de Nederlandse (beroeps)bevolking te vergroten en om het vertrouwen in ict en internet te bevorderen door de digitale veiligheid te vergroten. Het programma is in 2009 gestart op initiatief van het ministerie van Economische Zaken en wordt gesteund door de Europese Commissie en diverse bedrijven als KPN, UPC, IBM, SIDN en Ziggo.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5114146). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.