Managed hosting door True

Apple en Google schikken personeelskartel

 

rechter rechtszaak rechtbank

De ict-bedrijven Apple, Adobe, Google en Intel hebben een schikking getroffen met personeel dat een zaak had aangespannen in een kartelzaak. Het gaat om een aanklacht van 64.000 medewerkers die de bedrijven beschuldigen van kartelafspraken over personeelsbeleid. De rechter heeft geen financiële details van de schikking bekendgemaakt. 'Anonieme bronnen die bij de deal betrokken waren, noemen een bedrag van 324 miljoen dollar (234 miljoen euro)', meldt persbureau ANP op basis van berichten in de Amerikaanse zakenkrant Wallstreet Journal.

Aanvankelijk eisten de 64.000 medewerkers samen zo'n drie miljard dollar schadevergoeding. 
Door de Illegale afspraken over concurrentie en personeelsbeleid zouden de lonen van de medewerkers kunstmatig laag zijn gehouden en wilden de werkgevers voorkomen dat personeel overstapte naar een concurrent.  

Bij de kartelgesprekken die in het eerste decennium van de 21-ste eeuw over een langere periode hebben plaatsvonden, zouden onder andere topmannen als Steve Jobs (Apple), Eric Schmidt en Sergey Brin (Google) betrokken zijn geweest.

Uit documenten die in bezit zijn van de rechtbank blijkt dat zij via de afspraken onder andere probeerden te voorkomen dat de bedrijven onder elkaars personeel nieuwe mensen zouden werven.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5063832). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.