Managed hosting door True

Centric en SAP zoeken autisten voor testwerk

 

Verschillende ict-bedrijven zijn op zoek naar autisten en bieden speciale opleidingstrajecten aan tot bijvoorbeeld softwaretester. Ict-dienstverlener Centric en Itvitae zetten samen een opleidingstraject op voor testers. Softwarereus SAP heeft zich tot doel gesteld om in 2020 minstens 1 procent van het wereldwijde personeelsbestand ingevuld te hebben door mensen met een autistische stoornis.

Ict-dienstverlener Centric biedt autisten een opleiding tot testprofessional aan. Daartoe is het een samenwerking aangegaan met Itvitae, dat talenten met een afstand tot de arbeidsmarkt opleidt tot softwaretester, ict-beheerder en specialist in internetbeveiliging. Het bedrijf selecteert de kandidaten en begeleidt hen op weg naar een baan. Onlangs zijn elf ict-professionals in spe begonnen met hun opleidingstraject.

De cursisten worden in een trainingsprogramma van zes maanden door Centric opgeleid tot softwaretester. De opleiding bestaat uit gecertificeerde maatwerk-trainingen en theorie- en praktijktoetsen. Daarnaast is er aandacht voor de sociale en communicatieve vaardigheden van de deelnemers.

Accountmanager test & security professionals bij Centric, Anne de Korte: 'Autisten zijn in veel gevallen analytisch sterk, goed met structuur, zeer gefocust, betrouwbaar én intellectueel. Die eigenschappen dragen ertoe bij dat ze vaak zeer geschikt zijn als tester. In de praktijk blijkt het voor deze groep echter lastig om passend werk te vinden. We investeren zowel in onze medewerkers als in nieuw talent. Wij zijn daarom erg blij dat we samen met ITvitae kunnen bijdragen aan het benutten van de talenten van mensen met autisme.'

Testwerk

Softwareleverancier SAP werft autisten voor werkzaamheden op het gebied van programmering, testen en kwaliteitszorg. Het initiatief ging in 2013 van start met een aantal pilotprojecten, waarbij het softwarebedrijf werken met autisten testte in Duitsland, Ierland en India. SAP kondigt nu aan het project ook bij vier kantoren in de Verenigde Staten uit te voeren. Later dit jaar worden hier nog twee locaties in Canada aan toegevoegd.

De algemeen directeur van SAP Nederland Caspar Joustra acht de kans klein dat de Nederlandse vestiging van SAP autisten in dienst neemt. 'Reden hiervoor is dat er bij SAP in ’s-Hertogenbosch geen software wordt ontwikkeld en getest, maar stagiaires zijn altijd welkom. Onze business partners en wederverkopers hebben echter wel meer behoefte aan technisch personeel, vandaar dat we de kwaliteiten van autisten ook bij hen onder de aandacht brengen.'

SAP ziet autisme niet alleen als een belemmering, maar juist als een voordeel voor verschillende functies. 'Autisten beschikken over unieke talenten. Ze gaan goed om met repetitieve werkzaamheden, besteden veel aandacht aan details en werken zeer nauwkeurig. Dergelijke eigenschappen maken collega’s met een autistische stoornis uitermate geschikt voor bijvoorbeeld software testwerk', aldus Joustra.

'85 procent autisten werkloos'

Voor het initiatief ‘Autisme aan het Werk’ werkt SAP nauw samen met de Universiteit van Cambridge. SAP en de universiteit hebben hiervoor een overeenkomst voor vijf jaar getekend. De universiteit biedt hulp bij het zoeken naar getalenteerde studenten met een autistische stoornis. SAP heeft voor deze studenten een speciaal stageprogramma ontwikkeld. De stageperiode vergroot de kans dat de geselecteerde kandidaten direct na hun studie bij het concern aan het werk kunnen. Daarnaast werkt SAP samen met diverse overheidsinstellingen en non profit-organisaties in de VS.

De leverancier stelt dat wereldwijd 85 procent van de mensen met autisme werkloos is. De doelstelling van SAP is om in 2020 minstens één procent van het wereldwijde personeelsbestand ingevuld te hebben door mensen met een autistische stoornis.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5048628). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.