Managed hosting door True

De Unie accepteert tandenknarsend CAO NXP

 

Leden van vakbond De Unie zijn in meerderheid akkoord gegaan met het cao-onderhandelingsresultaat bij chipfabrikant NXP. Ondanks dat 74 procent voor stemde, merkt De Unie op dat het deel ‘tandenknarsende voorstemmers’ aanzienlijk was. De vakbond zet daarom voor volgend jaar alvast in op loonsverhoging en wil dat NXP hiervoor voldoende budget incalculeert. De nieuwe cao loopt tot en met juni 2015. Belangrijkste resultaten zijn loonsverhogingen van 2,5 procent per 1 maart 2014 en 1,75 procent per 1 januari 2015.

Bij de stemming was 17 procent tegen de nieuwe cao en 9 procent van De Unie-leden onthield zich van stemming. ‘Het is moeilijk om één specifieke reden naar voren te halen’, zegt belangenbehartiger Wim ter Welle van De Unie. ‘Dat betekent dat op ons overleg voor volgend jaar een zware claim wordt gelegd op alle punten.’

Meer budget voor nieuwe onderhandelingen

Toch wordt een collectieve loonsverhoging het belangrijkste onderhandelingspunt van volgend jaar, stelt de vakbond: ‘De leden hebben duidelijk gemaakt volgend jaar niet te kunnen accepteren, dat door NXP wordt afgedongen op een passende collectieve loonsverhoging met het argument dat er onvoldoende budget ter beschikking is’, aldus Ter Welle. ‘Het is aan de directie van NXP Nederland om in de budgetbesprekingen tweede helft van dit jaar voldoende ruimte te vragen en te verkrijgen.’

Het accepteren van de cao door de leden van De Unie volgt nadat eerder in maart 2014 de vakbonden al overeenstemming hadden bereikt met NXP. Hieraan gingen nog wel acties vooraf in februari 2014. Zo legden op 25 februari 450 mensen het werk neer. Zij eisten 4,5 procent loonsverhoging over twee jaar. Eerder wezen de leden van vakbond CNV die werken bij NXP in Nijmegen de cao nog af.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5035101). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.