Managed hosting door True

Personeel Xerox legt werk neer voor meer loon

 

De werknemers van Xerox in Venray gaan actievoeren voor koopkracht en echte banen. Woensdag 26 februari leggen zij om 13.00 het werk voor twee uur neer. Tot op heden negeert Xerox volgens FNV Bondgenoten zijn werknemers, maar de vakbond meent dat zelfs de raad van bestuur in de Verenigde Staten zijn kop niet in het zand kan steken voor een werkonderbreking. FNV wil 3 procent loonsverhoging voor het Xerox-personeel in plaats van het geboden 1,25 procent en ook moet de positie van uitzendkrachten verbeteren.

Dinsdagmiddag 25 februari liep om 14.00 uur het vakbondsultimatum af voor Xerox Manufacturing om te komen met een goed structureel loonbod en concrete afspraken over het omzetten van tijdelijke naar vaste contracten. De cao geldt voor circa 850 werknemers. Nu Xerox het ultimatum heeft laten verstrijken, kunnen acties van de werknemers worden verwacht. Nog niet eerder heeft het personeel van Xerox het werk neergelegd.

35 miljoen dollar bonus

‘Natuurlijk zien de werknemers dat het niet goed gaat in de kopieermachinebranche’, zegt vakbondsbestuurder Ger Klinkenberg van FNV Bondgenoten. ‘Maar ze zien ook dat hun raad van bestuur over 2012 een bonus opstrijkt van 35 miljoen dollar. Dat is 40 procent meer dan in 2011. Dat staat in schril contrast met het bod van 1,25 procent loonsverhoging voor twee jaar en het inleveren van twee vrije dagen. De zakken van de raad van bestuur en de aandeelhouders worden rijkelijk gevuld, maar tegelijkertijd draait diezelfde raad van bestuur zonder schroom de duimschroeven nog verder aan bij het personeel. Dan is het toch logisch dat de werknemers in opstand komen?’

Naast een loonsverhoging van 3 procent wil vakbond FNV Bondgenoten de positie van uitzendkrachten verbeteren. Klinkenberg: ‘Van de 850 werknemers werkt circa 350 op basis van een tijdelijk contract. Sommigen van hen werken echter al jarenlang bij Xerox. Ze horen gewoon bij Xerox en hebben net zo goed recht op zekerheid over werk en inkomen. Zij willen volwaardige contracten en echte banen.’

NXP

Evenals bij Xerox is op initiatief van FNV Metaal actie gevoerd bij chipfabriaknt NXP in Nijmegen. Meer dan 450 medewerkers legden dinsdagmiddag 25 februari het werk neer en voerden actie bij de poort van de fabriek. Deze actie kwam niet onverwacht, FNV had hier al mee gedreigd. De vakbond wil hier over twee jaar 4,5 procent loonsverhoging, de bonusregelingen voor de lagere en middeninkomens moeten worden afgeschaft en er moet  een fonds komen voor scholing en ontwikkeling van driehonderdduizend euro. NXP maakt mooie winsten, maar het personeel profiteert volgens het FNV hier niet van mee.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5006278). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.