Managed hosting door True

Yacht: Vraag naar ICT’ers stijgt explosief

 

Na een marginale groei van 5 procent in 2012 is het aantal ict-vacatures in 2013 in een stroomversnelling terechtgekomen. In de eerste helft van 2013 groeide het aantal vacatures met ruim 16 procent. In de tweede helft bedroeg de groei maar liefst ruim 20 procent. Dit blijkt uit onderzoek van detacheerder Yacht.

De vraag naar softwareontwikkelaars laat volgens Yacht nog steeds de grootste groei zien met 29 procent. Vacatures voor functioneel beheerders laten met 5 procent de laagste groei zien. Werkgevers op zoek naar ict-talent zullen meer uit de kast moeten halen om deze medewerkers te werven en aan zich te binden. Ze krijgen hierbij te maken met calculerende ict’ers die op zoek zijn naar flexibiliteit en gemak.

123.000 unieke vacatures

De vraag naar ict-specialisten zoals business consultants, functioneel beheerders, informatieanalisten, testers, projectmanagers en softwareontwikkelaars laat over heel 2013 een forse groei van 18,6 procent zien. Na de arbeidsmarkt voor technische functies is de ict-markt hiermee de tweede snelste groeier. In totaal werden het afgelopen jaar ruim 123.000 unieke ict-vacatures geplaatst. Werkgevers zijn nog steeds zeer kritisch en zoeken het schaap met de vijf poten, maar het schaarse ict-talent krijgt weer meer mogelijkheden om eisen te stellen.

Werkgevers stellen hoge eisen aan te werven ict’ers, maar kunnen een soortgelijke reactie terugverwachten. Uit de meeste recente Beroepen- en Arbeidsmarkt Survey van Yacht onder circa achthonderd ict-professionals van december 2013, blijkt dat slechts 8 procent actief op zoek is, 65 procent latent zoekt en 27 procent honkvast is. ‘De goede tijden voor de ict’er komen weer terug’, zegt Erik Kolthof, competence director Finance & ICT bij Yacht. ‘Het worden niet meteen weer sollicitatiegesprekken bij de autodealer, maar je moet voor een goede ict’er wel wat op tafel leggen. De ict’er blijkt een calculerende werknemer: salaris, een vast contract en goede secundaire voorwaarden scoren duidelijk hoger dan bij de gemiddeld hoogopgeleide Nederlander. Flexibel werken, in de vorm van flexibele werktijden en thuiswerken, vinden ict’ers belangrijk. Veel kennis opdoen en veel leren, scoren beduidend hoger dan bij andere hoogopgeleiden.’

Zoekkanalen

Ict’ers maken het zich zo makkelijk mogelijk om een nieuwe functie te vinden. De meest gebruikte zoekkanalen zijn de algemene vacaturesites (59 procent) en het plaatsen van het eigen cv op een jobsite (44 procent). Het persoonlijke netwerk wordt veel minder ingezet dan door andere hoogopgeleiden. Op de vraag hoe ict’ers hun huidige baan hebben gevonden, antwoordt 24 procent het persoonlijke netwerk tegen 32 procent van de totale groep hoger opgeleiden.

Na een groei van 5 procent over 2012, die vooral geconcentreerd was rond softwareontwikkelaars en het mkb, zag Yacht in 2013 breed herstel over de hele linie. De top vijf meest gevraagde functies van 2013 zijn softwareontwikkelaar (29 procent), it-manager (19 procent), informatieanalist (17 procent), tester (17 procent) en business consultant (13 procent). Security officers laten procentueel de grootste groei zien, maar hun absolute aantallen zijn nog vrij laag. In 2012 werden er 698 gevraagd en in 2013 waren dit er 1004.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4973727). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.