De ondernemingsraad van CGI Nederland gaat niet akkoord met het gewijzigde arbeidsparket van de Canadese ict-dienstverlener. Dit is zojuist bekend geworden. De or heeft niet definitief de deur voor CGI dicht gegooid, want beide partijen gaan verder met de onderhandelingen.
Op dit moment is nog niet helemaal duidelijk wat de nieuwe situatie precies inhoudt. Over eventuele gevolgen van de afwijzing is nog niks bekend. ‘Het klopt dat het pakket is afgewezen’, zegt een woordvoerder van het bedrijf. ‘Maar in hetzelfde overleg vanmiddag is besloten dat de bestuurder en de or constructief verder gaan met de onderhandelingen.’
Inmiddels heeft ook de ondernemingsraad kunnen reageren. ‘Het klopt dat we het voorstel hebben afgewezen, maar we gaan wel verder met onderhandelen’, zegt voorzitter Cuno Duursma. ‘Het waarom hiervan is veelzijdig. Het voorstel van CGI was niet goed genoeg en we gaan nu kijken of we toch tot een passend voorstel kunnen komen. Het is nog een kwestie van fijnslijpen, we zijn niet ver van een akkoord. We gaan nu de alternatieven doorrekenen en ik weet niet hoe lang dat gaat duren. We hebben het namelijk wel over de arbeidsvoorwaarden van meer dan drieduizend medewerkers, dat moet je dus niet overhaast doen.’
Loonsverhoging
Nog vlak voordat het bestuur en de ondernemingsraad van CGI Nederland met elkaar in gesprek gingen, startte hr-directeur Marcel Hermsen een charmeoffensief. Hij hamerde erop dat in de nieuwe situatie 2350 van de 3150 medewerkers een loonsverhoging zouden krijgen. Hiervoor moesten wel andere zaken opgegeven worden, zoals het bonussysteem, enkele verlofdagen en een volledige onkostenvergoeding.
Hermsens reactie volgde op berichtgeving op deze website dat CGI de arbeidsvoorwaarden wilde aanpassen van het overgenomen Logica Nederland. De Canadese ict-dienstverlener wil het arbeidspakket in lijn brengen met internationale standaarden. Dit houdt in dat er een Amerikaans model gaat worden doorgevoerd. Hierin worden enkele zekerheden uit het Nederlandse arbeidspakket ingeruild voor risicovollere zaken zoals participatie door het inkopen van aandelen.
Lees ook