Managed hosting door True

Nederlandse zekerheden maken plaats voor Amerikaans model

CGI wil arbeidsvoorwaarden Logica aanpassen (update)

 

CGI

De Canadese ict-dienstverlener CGI wil de arbeidsvoorwaarden van het overgenomen Logica aanpassen. Concreet houden de aanpassingen voor de Nederlandse medewerkers in dat Nederlandse zekerheden in de arbeidsvoorwaarden worden ingeruild voor een Amerikaans model waarin een deel van de inkomsten gekoppeld wordt aan risico’s zoals aandelen. Hierdoor is er onrust ontstaan onder het Nederlandse personeel.

Op meerdere vlakken wil CGI de arbeidsvoorwaarden gaan aanpassen. Het zou gaan om de mobiliteit van medewerkers, de winstuitkering, generatiekloven, leaseauto’s en de pensioenbijdrage. Inmiddels heeft CGI Nederland schriftelijk gereageerd, zie onderaan dit artikel.

Inperken garanties

Op het forum van technologiewebsite Tweakers.net is volop discussie ontstaan over de mogelijke aanpassingen. Zo zou CGI willen overstappen naar een PPP-model waarin de winstuitkering wordt gebaseerd op winst, prestaties en beoordeling. Ook zou CGI het inkomen deels willen baseren op SPP (share purchase plan). Dit is een model waarin het inkomen mede bepaald wordt door ingekochte aandelen van het bedrijf. Hierin wordt het salaris van een CGI-medewerker dus bepaald door een vast en flexibel deel.

Ook kijkt CGI naar de mobiliteitsregelingen die op dit moment gelden. Hieronder valt ook de leaseauto. Uit de discussies kan worden opgemaakt dat CGI mobiliteit per level wil bepalen, wat tussen medewerkers voor verschillen kan zorgen. Ook wordt er kritisch naar de noodzaak van een leaseauto gekeken, zeker in combinatie met thuiswerken.

Reactie ondernemingsraad

‘CGI wil graag zijn arbeidsvoorwaarden in lijn brengen met de internationale richtlijnen’, zegt Cuno Duursma, voorzitter van de ondernemingsraad van CGI Nederland. ‘Dan gaat het bijvoorbeeld over winstdeling, aandelen kopen en mobiliteit. Ze willen dat vastleggen in nieuwe arbeidscontracten. Nu is er de discussie over hoe je dat doet. Doordat wij geen cao hebben, moet dit per individu worden afgesproken. We hebben hierover een onderhandelingsresultaat met CGI bereikt en voor elk individu hebben we berekend wat dat voor zijn situatie betekent. Dit is echter nog geen akkoord. Wel denk ik dat dit traject heel binnenkort wordt afgerond.’

Duursma heeft als algemene indruk dat de medewerkers het best moeilijk vinden om de beoogde verandering te ondergaan. ‘De arbeidsvoorwaarden zijn gebaseerd op meer risico’s, terwijl wij in Nederland gewend zijn om afspraken te maken op basis van zekerheden. De afgelopen tijd zijn er dan ook meerdere discussiegroepen ontstaan en hebben wij als or honderden mailtjes ontvangen. Daarnaast blijkt uit een poll dat de Nederlandse medewerkers liever vasthouden aan het huidige contract.’

CNV Dienstenbond en De Unie

Doordat CGI geen cao heeft, moet het dus met elke Nederlandse medewerker het gesprek aangaan. Vakbonden CNV Dienstenbond en De Unie roepen Nederlandse CGI-medewerkers op om niet zomaar de nieuwe arbeidsvoorwaarden te tekenen. Wel roepen ze werknemers op om zodra ze het voorstel van CGI ontvangen kenbaar te maken dat ze het ontvangen hebben. CGI claimt namelijk dat een medewerker akkoord gaat met de nieuwe arbeidsvoorwaarden als deze niet reageert. Volgens de vakbonden houdt dit echter juridisch geen stand. Wanneer een medewerker niet akkoord gaat met de nieuwe arbeidsvoorwaarden, blijven de afspraken uit het verleden gelden.

Reactie CGI Nederland

In een schriftelijke reactie laat CGI Nederland weten dat het klopt dat het deze maand een nieuw arbeidsvoorwaardenpakket met zijn members heeft gedeeld. ‘CGI wil zijn medewerkers optimaal betrekken bij de onderneming en spreekt daarom over members in plaats van medewerkers. Het nieuwe arbeidsvoorwaardenpakket sluit hierbij aan doordat een profit participation plan (PPP) en een share purchase plan (SPP) in het pakket is opgenomen. Alle members van CGI Nederland krijgen het PPP en kunnen aan SPP deelnemen. CGI biedt hiermee een competitief compensatie- en voordelenpakket in lijn met lokale wet- en regelgeving en is ervan overtuigd hiermee de beste mensen te behouden en aan te trekken.’

Het arbeidsvoorwaardenpakket is volgens CGI geoptimaliseerd om gezond en winstgevend te blijven in een sterk concurrerende markt. ‘Modernisering en flexibilisering, in alle aspecten van de onderneming, zijn hierbij cruciaal. Naast de introductie van het PPP en SPP richt het nieuwe arbeidsvoorwaardenpakket zich op het bieden van een vitaliteitsbeleid dat members motiveert om een zo gezond mogelijke levensstijl te leiden, het bieden van flexibele opties waar mogelijk passend bij individuele behoeftes en het bieden van bescherming tegen significante financiële achteruitgang door ziekte of overlijden tegen acceptabele kosten. Een duidelijk en transparant beloningssysteem, gekoppeld aan prestaties, is onderdeel van het pakket, waarbij het bruto maandsalaris voor geen enkele member wordt verlaagd. CGI Nederland is ervan overtuigd dat het haar members hiermee een competitief, aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket biedt en CGI een gezonde positie kan blijven innemen binnen de Nederlandse ict-markt.’
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4877398). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.