Managed hosting door True

IT’er Nederland waardeert baan bovengemiddeld

 

Duimen

Nederlandse it’ers zijn over het algemeen tevreden met hun baan, in ieder geval meer dan andere beroepsgroepen. Het belangrijkste in hun baan vinden zij salaris, een vast contract en de werksfeer. Onzekerheid over de huidige functie blijkt voor 22 procent een reden om te zoeken naar iets anders. Ze denken in ieder geval dat ze snel elders aan de bak komen, 15,4 procent denkt dit binnen een maand te kunnen. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group en Monsterboard naar mobiliteit en motivatie van de Nederlandse beroepsbevolking in 2013.

Hoewel de it-arbeidsmarkt sinds het uitbreken van de kredietcrisis nog steeds in een dip zit en het vacatureaanbod daalt, is er binnen specifieke functies nog beslist sprake van krapte. Zowel Monsterboard als Intelligence Group zien krapte bij functies in de systeemontwikkeling, databaseadministratie en usability/informatiearchitectuur. Verder ziet Monsterboard dat het aanbod van softwareontwikkelaars, webontwikkelaars en netwerkbeheerders achterloopt bij de vraag. Brancheorganisatie Nederland ICT verwacht dat de krapte de komende jaren zelfs verder oploopt.

Zelfstandigheid en thuiswerken

Twee derde van de it’ers is tevreden met hun baan. De vrijheid die het werk met zich meebrengt, speelt mee in de waardering. Zo is men het meeste tevreden over de zelfstandigheid van het werk en ook de mogelijkheid tot thuiswerken wordt significant hoger gewaardeerd dan in andere sectoren. Afwisseling van het werk en vertrouwen in het bedrijf scoren daarentegen significant lager.

Als gevraagd wordt wat men belangrijk vindt in een baan, staat salaris bovenaan. It’ers vinden dit belangrijker dan werknemers in andere sectoren. Opvallend is dat werksfeer net zo belangrijk wordt gevonden als salaris. De it’er is dus beslist niet iemand die alleen maar zelfstandig thuis wil werken.

Meer dan de helft van de it’ers staat open voor een nieuwe baan en 38 procent is ook daadwerkelijk actief op zoek. De onzekerheid binnen de huidige functie is een van de voornaamste redenen (22 procent) om uit te kijken naar iets anders.

Voor de mensen die niet open staan voor een andere baan is het bieden van een vast contract dan ook een goede reden om toch te willen overstappen. Salaris is bij it’ers ook een goede pullfactor. Voor bijna de helft is dat de reden om open te staan voor een andere baan en 60 procent van de zittenblijvers zou er toch door geprikkeld kunnen worden. Van de it’ers is 59 procent tevreden met zijn huidige salaris.

Vinden passende baan

It’ers oriënteren zich het meeste via vacaturesites (59 procent) maar ook het eigen netwerk (36 procent) wordt door it’ers meer ingezet dan gemiddeld. Van open sollicitaties maken ze minder gebruik dan werknemers in andere sectoren. Bijna de helft van de it’ers (49 procent) heeft moeite met het vinden van een baan die aansluit bij zijn capaciteiten of profiel. Dit is meer dan in andere sectoren.

Wel zijn it-medewerkers het meest overtuigd dat ze snel een nieuwe baan zullen vinden. 15,4 procent denkt binnen een maand een nieuwe job te hebben. Wie een it’er wil benaderen, kan dat het beste per e-mail doen. Zeker als het om een spontaan contact gaat, geeft 82 procent hier de voorkeur aan.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4774716). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.