Managed hosting door True

Yacht: Vraag naar hoogopgeleide ICT’er stijgt

 

In de eerste helft van 2013 groeide het aantal ict-vacatures voor hogeropgeleiden met ruim 16 procent ten opzichte van de eerste helft 2012. Ook de kwartaal op kwartaal groei laat soortgelijke percentages zien. Naast de grote vraag naar softwareontwikkelaars is de groei ook te zien in de andere ict-functies. Uitzondering vormen de SAP-consultants, waar nauwelijks groei te zien is. Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de ict arbeidsmarkt eerste helft 2013’ van Yacht.

De vraag naar ict-specialisten, zoals business consultants, functioneel beheerders, informatieanalisten, testers, projectmanagers en software engineers, laat in de eerste helft van 2013 een mooie groei zien. De groeisnelheden variëren wel sterk: de business consultants, informatieanalisten en softwareontwikkelaars laten groeipercentages zien boven de 25 procent, ict-managers en projectmanagers scoren rond de 21 procent, beheersmatige functies tussen de 5 procent en 12,5 procent en SAP-specialisten scoorden slechts een magere plus van 0,1 procent.

Na een groei van 5 procent over 2012, die vooral geconcentreerd was rond softwareontwikkelaars en binnen het mkb, zien we nu een breed herstel over vrijwel de gehele linie. De belangrijkste groeifuncties zijn Informatieanalisten (34 procent), softwareontwikkelaars (32 procent), business consultants (27 procent) en projectmanagers (21 procent).

Redenen voor groeisprint

De redenen voor de groeisprint in ict-vacatures zijn divers, maar de steeds hogere eisen die worden gesteld aan vak- en branchekennis en persoonlijke vaardigheden maken het vinden van het juiste personeel steeds lastiger. Daarnaast is kostenreductie door het automatiseren van handmatig werk een belangrijke drijfveer. Ook neemt de vraag toe door toenemende behoefte aan additionele data, procesoptimalisatie, verkorten van doorlooptijden en het versnellen van informatievoorziening en deze op een hoger niveau te krijgen.

‘Werk- en opdrachtgevers stellen steeds hogere eisen aan vakkennis, certificering en persoonlijke vaardigheden’, zegt Erik Kolthof, competence director Finance & ict bij Yacht. ‘Het schaap met de vijf poten is ergens beschikbaar in de markt, maar moet ook nog eens over specifieke branchekennis beschikken. Deze trend is al enige tijd waarneembaar en leidt tot een langere zoektocht en extra gepubliceerde vacatures.’

Beroepen en Arbeidsmarkt Survey

Het zoeken naar geschikte kandidaten wordt nog moeilijker omdat slechts 8 procent van de hoog opgeleide ict’ers actief zoekt naar een andere functie. 66 procent zoekt latent en 26 procent staat niet open voor een andere functie. Dat blijkt uit onze recent afgenomen Beroepen en Arbeidsmarkt Survey onder 683 hoog opgeleide ict’ers.

Salaris en een vast contract worden door de ict’er belangrijker gevonden dan door de gemiddelde hoogopgeleide Nederlander. De mogelijkheden tot flexibele werktijden, parttime werken en thuiswerkmogelijkheden scoren goed bij ict-ers. ‘Van werkgevers wordt dus een toenemende wendbaarheid, bijvoorbeeld in de vorm van versneld invoeren van ‘het nieuwe werken’, gevraagd om hoog gekwalificeerde ict’ers te werven en behouden’, aldus Kolthof.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4772352). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.