Managed hosting door True

Marktplaatsen bezorgen ZZP’er vaak werk

 

23,3 procent van de zzp’ers gebruikt marktplaatsen actief om opdrachten te genereren. Maar liefst 79,8 procent van hen heeft in de afgelopen jaren één of meerdere opdrachten via deze marktplaatsen gekregen. Dit blijkt uit het themarapport ‘Marktplaatsen’ van onderzoeksmonitor ZZP Barometer dat is afgenomen onder 1673 Nederlandse freelancers en (z)zp’ers, waarvan 462 zelfstandige ict’ers.

De helft van de zzp’ers (49,6 procent) geeft aan bij één tot vijf marktplaatsen ingeschreven te staan, terwijl 6,2 procent van hen zelfs bij vijf of meer staat ingeschreven. Marktleider tussen de marktplaatsen is Freelance.nl, dat door 27,6 procent van de zzp’ers wordt gebruikt. Het is daarmee na LinkedIn (88,0 procent) zelfs groter dan Twitter (26,2 procent) en Facebook (19,6 procent) in het zakelijk gebruik door zzp’ers in Nederland.

Van de zzp’ers die marktplaatsen actief gebruiken om opdrachten te genereren, geeft de meerderheid, 57,9 procent op een totaal van 13,5 procent, aan voor het binnenhalen van opdrachten met zijn bedrijf hiervan afhankelijk te zijn. De meerderheid (70,0 procent) van alle zzp’ers geeft overigens aan op dit gebied niet of helemaal niet afhankelijk te zijn van marktplaatsen. Bovendien ziet 31,6 procent van alle zzp’ers marktplaatsen als toegevoegde waarde voor zijn bedrijf.

Betalen voor marktplaats

De zzp’er is zeer verdeeld over het wel of niet betalen voor een marktplaats voor opdrachten: 31,6 procent is bereid te betalen, terwijl 44,4 procent dat niet is en 34,2 procent (nog) geen mening heeft. De meerderheid geeft wel aan te willen betalen als er voldoende relevante, exclusieve en rechtstreekse opdrachten beschikbaar is, mits er een gratis mogelijkheid is kennis te maken met de betreffende marktplaats. Betalen op basis van een match, een percentage van het uurtarief of een vast bedrag per maand heeft in dat geval de voorkeur. Een kleine minderheid van de zzp’ers geeft aan dat zij vinden dat de opdrachtgever de (eventuele) kosten voor een marktplaats altijd zou moeten dragen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4742675). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.