Managed hosting door True

Rabobank werft IT’ers tegen cybercrime

Ook NCSC zoekt mensen tegen online dreiging

 

Aanpakken cybercrime

Rabobank gaat in 2013 minimaal 230 extra it’ers aannemen die onder andere ingezet gaan worden in de strijd tegen cyberaanvallen. Dit meldt de NOS. Mede naar aanleiding van de recente distributed denial of service (DDoS)-aanvallen op financiële en andere grote (overheids)instellingen zoekt de bank it'ers om zich beter hier tegen te wapenen. Ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zoekt hierom nieuwe mensen.

In een imagocampagne probeert Rabobank it’ers enthousiast te maken voor het werken in de bancaire sector. Zo laat de bank onder andere in een video op de Xbox zien hoe een DDoS-aanval werkt. De bank heeft meer video's gerelateerd aan it laten maken. Het probleem is volgens de bank wel dat er moeilijk goede it’ers kunnen worden gevonden. Zo signaleert Rabobank dat het aantal it-opleidingen afneemt omdat steeds minder studenten geïnteresseerd zijn in het it-vak. Belangrijkste voorwaarde voor it’ers om bij een bank cyberaanvallen te bestrijden is het kunnen omgaan met grote druk.

Volgens de NOS is de Rabobank niet de enige bank die nieuwe it’ers zoekt. ING heeft zeventien vacatures opstaan. Die bank heeft in totaal negenduizend it’ers in Nederland en België.

NCSC

Ook het NCSC zoekt nieuwe mensen in de strijd tegen cybercrime. De overheidsinstelling zoekt coördinerend en senior adviseurs en een senior onderzoeker om de afdeling Expertise en Advies van het centrum te versterken. Deze afdeling ontwikkelt en onderhoudt een actueel en diepgaand inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity. Daarbij kijkt de instelling naar actoren, dreigingen, kwetsbaarheden, incidenten en weerbaarheidsmaatregelen in de volle breedte van het digitale domein. Expertise en Advies heeft een adviesfunctie richting overheden en bedrijven in vitale sectoren.

In geval van grote incidenten en crises neemt de afdeling Expertise en Advies ook deel in de responstaken van het NCSC. Hiervoor onderhoudt het nationale en internationale relaties met kennispartners in het bedrijfsleven en de wetenschap. Het doel van de afdeling is het verhogen van het inzicht in en de kennis van cybersecurity in Nederland. De afdeling probeert vooral bij de overheid en vitale sectoren de digitale weerbaarheid te verhogen en de respons op dreigingen, incidenten en crises te versterken.

Liaison

Het NCSC en de Nederlandse banken maakten onlangs bekend gezamenlijk ten strijde te trekken tegen de recente DDoS-aanvallen op de financiële instellingen. Vanuit de bancaire sector wordt er een liaison bij het NCSC gepositioneerd. Dit maakt snelle informatie-uitwisseling tussen banken en overheid mogelijk door de korte lijnen en snellere afstemming. Zodoende willen ze dat publieke en private partijen bij DDoS-aanvallen nauw samenwerken en kennis delen. Een goede informatiepositie van alle partijen is daarbij van cruciaal belang. De liaison moet zorgen voor deze informatie-uitwisseling.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4725699). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.