Managed hosting door True

ZZP’er toont zich negatief over toekomst

 

Hoogopgeleide zelfstandig ondernemers verwachten in 2013 een omzetdaling van 10 procent als gevolg van de slechte economische situatie. Zeven op de tien zelfstandigen heeft direct last van de economische problemen. Desondanks zagen veel zzp’ers hun inkomen vorig jaar nog stijgen met gemiddeld 2 procent. Dat blijkt uit de ZZP Monitor van het zzp-platform Myler, dat de financiële positie onderzocht van 2068 zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening en ict.

Uit het onderzoek blijkt dat hoogopgeleide zzp’ers steeds meer lijden onder de crisis. Opdrachtgevers zijn in de laatste jaren erg terughoudend geworden met het inhuren van externe krachten. Hierdoor staan uurtarieven onder druk en hebben zelfstandigen steeds kortere opdrachten. Voor het komende jaar verwacht bijna de helft van de zelfstandigen minstens een maand gedwongen thuis te zitten.

Zzp'er merkt als eerste

Zzp’ers werkzaam in de zakelijke dienstverlening en ict behaalden in 2012 een omzet van gemiddeld 93.182 euro. Dit is een stijging van 2 procent in vergelijking met een jaar eerder. Myler-directeur Toon van Bodegom wijt het pessimisme onder zelfstandig ondernemers aan de onzekere economische positie. Zodra het opdrachtgevers minder voor de wind gaat, merken zzp’ers dit als eerste.

Toch lijken steeds meer zzp’ers zich te wapenen tegen de crisis. Zo heeft een kwart van de zelfstandigen naast het inkomen uit de onderneming ook andere inkomstenbronnen zoals een (parttime) baan, een uitkering of inkomsten uit het vermogen. Bovendien hebben steeds meer zzp’ers een buffer om leegloop op te vangen. Vorig jaar kwam 42 procent van de zzp’ers in financiële problemen als zij een half jaar geen opdrachten hadden. Een jaar eerder lag dat percentage op 49 procent.

2014 beter

Over 2014 is Toon van Bodegom minder negatief: ‘De markt voor zzp’ers blijft moeilijk. Toch is de bodem van uurtarieven in zicht. Aan het einde van dit jaar zal de markt zich enigszins herstellen. Zelfstandigen met een bepaald specialisme zullen daarvan het meest van profiteren. Denk onder andere aan specialisten in de ict-sector.’

Kerncijfers zzp-monitor 2012

2011

2012

2013*

Gem. jaarinkomen

91.396

93.182

82.782

Uurtarief

85,24

83,08

82,21

Declarabele uren/wk

30,56

29,20

28,17

Zzp’ers met extra inkomstenbron

13,1

24

n.v.t.

Zzp’ers met >3 opdrachten/jr

55,6

64,5

n.v.t.

*) verwachting

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4694164). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.