Managed hosting door True

Kamerleden steunen VAR-verzet ZZP-organisaties

 

FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en Platform Zelfstandige ondernemers (PZO) hebben op donderdag 14 maart hun alternatief voor het huidige VAR-systeem voorgelegd aan de Tweede Kamer. De kamerleden steunen de zzp-organisaties en dringen er bij de minister van Financiën op aan om te kijken naar andere alternatieven dan de nieuwe VAR-Webmodule.

Eerder deze week presenteerde de vier zzp-organisaties een alternatief op de VAR, een zogenoemd ‘Bewijs van Ondernemerschap’ (BVO). Deze behelst één bewijs van ondernemerschap; de vier VAR-verklaringen worden overbodig, geeft een beoordeling en zekerheid vooraf over het ondernemerschap, bestrijdt schijnzelfstandigheid en licht startende zelfstandig ondernemers adequaat voor. In de markt is er verdeeld gereageerd op dit alternatieve VAR-voorstel.

Om tafel met minister

Volgens de zzp-organisaties waren de Kamerleden erg positief over hun initiatief, met name over een preventieve toets die erin opgenomen is. Het ontbreken van deze toets leidt tot ongewenste effecten. Zo wordt de VAR nu ingevuld op basis van verwachtingen maar vindt controle achteraf plaats, waardoor verwachtingen en werkelijkheid op het VAR-formulier soms niet met elkaar overeenstemmen. FNV Zelfstandigen, PZO, stichting ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw zijn ervan overtuigd dat door selectie aan de poort schijnzelfstandigheid kan worden voorkomen en meer zekerheid ontstaat voor zowel opdrachtgever als ondernemer.

De zzp-organisaties gaan binnenkort naar de minister van Financiën om hun alternatieve plan te bespreken. De kamerleden bespreken nu onderling wat het plan van aanpak van de VAR zou moeten zijn.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4691629). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.