Managed hosting door True

Yacht ziet vraag naar ICT’ers licht stijgen in 2012

 

De ict-sector groeit de komende twee jaar met ongeveer 30.000 banen per jaar.

De vraag naar hoger opgeleide ict-specialisten is in 2012 met 5 procent gegroeid ten opzichte van 2011. Deze groei is volledig te danken aan de sterk toegenomen behoefte vanuit middelgrote organisaties met tweehonderd tot vijfhonderd medewerkers. In dit segment bedraagt de groei 20 procent. Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de ict-arbeidsmarkt 2012’ van Erik Kolthof, competence director finance en ict bij Yacht.

Een grotere behoefte aan automatisering van processen en optimalisatie van systemen draagt bij aan de groeisprint die in 2012 is ingezet in de ict. De grootste groei is in de softwareontwikkeling. Het aantal vacatures bij grote organisaties krimpt. Dit is voor die organisaties niet zonder risico. Maar liefst 56 procent van de ict-specialisten ervaart een gebrek aan uitdaging in hun huidige werk. De kans dat ict-talenten nu overstappen naar het mkb vermindert de wendbaarheid van deze grote organisaties.

Krimp in het aantal ict-vacatures is dus met name bij grotere organisaties. Organisaties vanaf vijfhonderd medewerkers laten al enige tijd een dalende trend zien door het schrappen van grote projecten, het later of niet opstarten van nieuwe projecten en bezuinigingen.

Regionale verschillen

Regionaal zijn grote verschillen te zien. In de provincies Groningen, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland is er een groeipercentage van meer dan 5 procent, maar de provincies Limburg (-19 procent) en Friesland (-14 procent) kampen met krimp. In de regio Amsterdam bedraagt de krimp 8 procent.

Als er ingezoomd wordt op profielen, staat de software engineer met stip op nummer één. De vraag hiernaar laat groeipercentages zien van boven de 10 procent. Marginale groei is weggelegd voor projectmanagers en servicemanagers. terugval is terug te vinden bij SAP-consultants (18 procent krimp) en beheersmatige functies zoals functioneel beheerders en testers (beide 9 procent krimp).

Starten van projecten

Door de toegenomen vraag bij middelgrote organisaties lopen grote organisaties het risico dat talenten de overstap maken. Hierdoor neemt hun wendbaarheid af en komt innovatie onder druk te staan. Kolthof: ‘Door de crisis worden vooral bij grote organisaties investeringen uitgesteld en moet men met minder mensen hetzelfde werk doen. Er is sprake van hoge productie en de druk op de ict-specialist is groot. De uren van de ict-specialist worden ingezet om systemen draaiende te houden en minder voor het starten van nieuwe grote en uitdagende projecten.’

Volgens Kolthof staat mede hierdoor de vakinhoudelijke ontwikkeling van de ict-specialist op een laag pitje. ‘Ze ervaren minder uitdaging, terwijl de ict-specialist, volgens onze Beroepen en Arbeidsmarkt Survey, heel graag de uitdaging zoekt in het starten van een nieuw project of in het ergens vakinhoudelijk over nadenken. Een nieuw project beginnen is met afstand de manier om een ict-specialist uitdaging te bieden, blijkt uit ons onderzoek.’

Cloud en big data

Om verlies van talent te voorkomen hebben grote organisaties een aantal mogelijkheden. Meer vakinhoudelijke uitdaging bieden aan ict-specialisten kan helpen, zoals de gevolgen van de cloud en big data. Voor maar liefst 22 procent van de ict’ers is het een aantrekkelijke uitdaging om hierover na te denken, vooral over manieren om grip te houden op de data en over de beveiliging. Kolthof: ‘Dat is echt iets waar ict-talent vandaag de dag graag zijn tanden in wil zetten. Wie is de eigenaar van de data? Hoe worden gegevens van de cloud gekoppeld aan andere diensten? Daarnaast is het een uitdaging hoe groeiende datastromen geanalyseerd en omgezet kunnen worden in bruikbare informatie. Allemaal uitdagingen waar de ict-specialist warm voor loopt.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4642282). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.