Managed hosting door True

FNV pleit voor brancheoverleg loonoffer

Begin februari: bestuursvergadering Nederland ICT

 

Oproep

FNV Bondgenoten zegt de open uitnodiging van Ron de Mos, algemeen directeur CGI (Logica) Nederland, graag aan te nemen om als bedrijfstak te praten over de discussie die is ontstaan over loonoffers van oudere werknemers. De Mos is ook bestuurslid van branchevereniging Nederland ICT. Die houdt begin februari een bestuursvergadering.

De Mos stelde in een interview met Computable dat hij als nieuw bestuurslid van branchevereniging Nederland ICT het vraagstuk van het omgaan met oudere werknemers en hoge salarissen op de agenda zal zetten. Woordvoerder Michel van Schie van Nederland ICT zegt dat op 6 februari 2013 de eerstvolgende bestuursvergadering gepland staat. 'Daar zal het onderwerp ongetwijfeld worden behandeld. Of dit leidt tot een branchebreed overleg waar Nederland ICT een rol in speelt, valt nu nog niet te zeggen. Wat natuurlijk meespeelt is dat arbeidsvoorwaarden tot het competitieve domein van bedrijven behoren. Of er bereidheid bestaat om hierover een branchebreed initiatief op te zetten, zal nog moeten blijken.'

FNV Bondgenoten vindt dat een loonoffer niet het probleem mag worden van de individuele werknemer die zelf weinig aan zijn situatie kan doen. De vakbond roept ict-ondernemers in Nederland op om als branche met de bonden het gesprek aan te gaan.

Open brief

Deze oproep staat in een open brief op de website van FNV Bondgenoten, opgesteld door de bestuurders voor de ict-sector, Bob Bolte, Ger Klinkenberg en Fred Polhout. Zij krijgen de indruk dat de huidige vraag om een loonoffer bij grote ict-dienstverleners als CGI en Capgemini is ingegeven door de omstandigheden dat de tarieven zodanig worden verlaagd dat medewerkers niet meer kostendekkend kunnen worden weggezet. Hierover wil FNV Bondgenoten namens zijn leden in gesprek gaan met de ict-werkgevers. Een inzet van een extra scholingsinspanning zou voor die medewerkers kunnen helpen, zodat zij in de toekomst tegen een hoger tarief kunnen worden weggezet. 

Volgens de vakbond hoeft er geen taboe op het onderwerp te rusten. Maar dan moet zo'n tijdelijk loonoffer gekoppeld zijn aan een werkgelegenheidsgarantie. Pas dan vindt er een volwassen uitruil plaats tussen de werkgever en de werknemer en steken beiden hun nek uit om een reëel probleem op te lossen. Volgens de vakbondbestuurders is deze insteek niet te horen bij de ict-bedrijven die nu in het nieuws zijn.  

Ondernemersrisico

De bestuurders wijzen er op dat veel werknemers ooit werkzaam zijn geweest bij een ander bedrijf of instantie, maar na een uitbestedingscontract bij een grote ict-dienstverlener terecht zijn gekomen. Hun oorspronkelijke werkgever deed dit omdat ze met outsourcing een kostenvoordeel konden bewerkstelligen. Veel van die werknemers troffen bij het bedrijf een loongebouw aan waarin ze niet pasten. Ze verdienden te veel.

Dit probleem werd vaak financieel opgelost tussen de uitbestedende en de ontvangende partij. De ervaring van de vakbond is dat de betrokken werknemers uiteindelijk de prijs zijn gaan betalen. Vaak werd hun loon bevroren. En nu worden ze als te duur aangemerkt. Maar dit risico is natuurlijk bewust genomen door de overnemende partij. Een loonoffer aan deze groep vragen is onredelijk. Het behoort tot de ondernemersrisico's.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4639230). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.